Sjukanmälan för arbetslösa
En person som inte kan arbeta på grund av sjukdom kan få sjukpenning om arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel.
Sjuk
Sjukpenning i särskilda fall
Bedömningsgrunderna ändras under sjukskrivningsperioden
Arbetsförmåga bedöms olika beroende på hur länge en person har varit sjuk. Detta kallas för rehabiliteringskedjan. För en person som är arbetslös bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden redan från första dagen i sjukperioden.
Rehabiliteringskedjan
Ersättningskollen
Här får man koll på ersättningen vid sjukdom eller vid ett olycksfall.
Ersättningskollen
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Plan för återgång i arbete
Arbetsgivare som har medarbetare som väntas vara borta från arbetet i minst 60 dagar på grund av sjukdom ska göra en plan för återgång i arbete, om det inte är uppenbart att hens hälsotillstånd gör att hen inte kan komma tillbaka till arbete.
Planen ska vara arbetsgivarens stöd i rehabiliteringsarbetet och ska göras senast 30 dagar från personens första sjukdag.
Avstämningsmöte
Ett avstämningsmöte är ett möte mellan personen som är sjukskriven, Försäkringskassan och minst en ytterligare part som kan påverka den sjukskrivnes situation, till exempel arbetsgivare eller en vårdgivare. Syftet med ett avstämningsmöte är att ta reda på vad personen på grund av sin sjukdom kan och inte kan göra och att ta ställning till vilka åtgärder som kan behövas för att hen ska komma tillbaka till arbete. Det kan även vara aktuellt med ett avstämningsmöte när det är oklart om personen kan börja söka nytt arbete. Vid ett sådant möte kan både arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen behöva vara med. Det är Försäkringskassan som kallar till avstämningsmöte, men initiativet kan också komma från någon annan aktör.
Kontaktmöte
Om det finns risk för att den som är sjukskriven inte kommer att kunna gå tillbaka till något arbete hos sin arbetsgivare innan hen har varit sjukskriven i 180 dagar ska hen kunna få kontakt med Arbetsförmedlingen. Tanken är att personen under sjukskrivningsperioden dag 91-180 ska kunna söka nytt arbete samtidigt som hen har kvar sin anställning och får sjukpenning. Hen har rätt att vara ledig från anställningen hos sin arbetsgivare för att prova på ett annat arbete för att se om det fungera trots sjukdomen.
Om personen som är sjukskriven vill ha ett kontaktmöte med Arbetsförmedlingen så bokar och kallar Försäkringskassan till det mötet.
Omställningsmöte
Försäkringskassan erbjuder ett omställningsmöte med Arbetsförmedlingen i samband med att personen som är sjukskriven riskerar att inte längre ha rätt till sjukpenning eller när vi avslår ansökan, eller drar in sjuk- eller aktivitetsersättningen.
Omställningsmötet ska i möjligaste mån hållas innan Försäkringskassan har fattat beslut om rätten till sjukpenning. Vid mötet ska personen få den information som behövs från Arbetsförmedlingen för att återgången till arbetslivet ska bli så smidig som möjligt.
Gemensam kartläggning
Om en person inte kan återgå i arbete utan behöver stöd från både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samtidigt, kan man göra en gemensam kartläggning. Då träffas personen tillsammans med handläggare från båda myndigheterna i syfte att man gemensamt ska komma fram till vilka insatser som behövs för att hen ska komma tillbaka till arbete.
Gemensam kartläggning kan innebära ett eller flera möten och mynnar ut i en gemensam planering. Kartläggningen är en del i den rehabiliteringssamverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som kallas Förstärkt samarbete.