Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ny i Sverige

Information för dig inom kommunen som har kontakt med de som är nya i Sverige.

Det kan vara bra att veta att:

  • en person som är nyanländ till Sverige kan få etableringsersättning
  • en person som har etableringsersättning kan få etableringstillägg eller bostadsersättning
  • en person som har barn som bor hemma kan ha rätt till etableringstillägg. Hur mycket som betalas ut beror på antalet barn och deras ålder
  • en person som bor ensam i en egen bostad och är folkbokförd där kan få bostadsersättning.

Information på andra språk

Försäkringskassan har information på bland annat arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinja om vilka ersättningar man kan ha rätt till när man har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. Det finns också möjlighet att prata med en handläggare på ett antal olika språk för att få hjälp med en ansökan, antingen genom att ringa direkt eller genom bokade samtal.

Information in other languages

Ersättning inom arbetsmarknadspolitiska program

När det gäller ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska program kan Försäkringskassan inte betala ut kompensation för försörjningsstöd som har blivit utbetalat under samma period som aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning. En deltagare kan dock genom att skriva en fullmakt godkänna att ersättningen betalas till socialnämnden.

Senast uppdaterad