Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Meddela oss om något ändras

Kom ihåg att granska dina uppgifter innan du signerar din ansökan, och att uppdatera dem regelbundet. Då kan vi betala ut vad du har rätt till och du slipper betala tillbaka pengar i efterhand.

Så uppdaterar du dina uppgifter

  • Kontonummer, mejladress och telefonnummer kan du ändra i ”Min Profil” på Mina sidor eller Försäkringskassans app. Du kan också prenumerera på aviseringar, så att du enklare kan följa ditt ärende.
  • Uppgifter om till exempel arbetsgivare, lön eller ditt barns förskola kan du ändra när du ansöker.
  • I vissa fall kan du ändra dina uppgifter digitalt genom våra e-tjänster (Mina sidor) eller via blankett, beroende på vilken ersättning som du får.
  • Är du osäker på vad som påverkar den ersättning du får från oss? Ring kundcenter så hjälper vi dig.

Försäkringskassans app

Här finns e-tjänster för att ändra uppgifter. Sök på ”Anmäl ändrade uppgifter”.

Alla e-tjänster, guider och planeringsverktyg

Då behöver du uppdatera uppgifter

Om dina uppgifter har ändrats sedan du fick ett beslut om ersättning behöver du meddela oss. Det står i beslutsbrevet vilka uppgifter som kan påverka rätten till ersättning. Kolla vad som gäller för din ersättning om du är osäker.

Alla ersättningar A-Ö

 

Om du märker att du har fått för mycket pengar av oss kan du anmäla det direkt, utan att vänta på att vi hör av oss. Så håll utkik efter beskedet om utbetalning.

Om du har fått för mycket pengar

 

Ändra dina uppgifter i Min Profil på Mina sidor eller i Försäkringskassans app. Du kan även byta konto med blankett Anmälan om konto (5605).

5605 Anmälan om konto Pdf, 703 kB.

Anmäl din nya adress till Skatteverket inom en vecka efter flytten. Eller långt i förväg. Om du inte bor på den adress där du är folkbokförd kan det vara ett folkbokföringsbrott.

Flyttanmälan (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 
  • När du ansöker om ersättning för vab, föräldrapenning, sjukpenning med mera ändrar du de förifyllda uppgifterna i ansökan.
  • Om du får bostadsbidrag, bostadstillägg, sjukpenning eller föräldrapenning behöver du anmäla ändrad inkomst till oss.
  • Om du får aktivitetsersättning, sjukersättning eller livränta måste du meddela oss om du börjar arbeta igen, jobbar mer än tidigare eller får högre lön.

 

Meddela oss om din familjesituation ändras under tiden du får bostadsbidrag, bostadstillägg eller underhållsstöd:

  • Om du gifter dig, blir sambo eller om någon flyttar in hos dig.
  • Om ett barn flyttar hemifrån eller får egen inkomst.
  • Om du börjar får underhåll från den andra föräldern.

 

Ibland behöver du även informera oss om du får mer pengar på banken, till exempel genom vinstaffärer eller arv. Det gäller främst om du har bostadstillägg eller bostadsbidrag.

 

Kom ihåg att fylla i rätt telefonnummer och adress till skola eller förskola (barnomsorg) nästa gång du ansöker om vab. Granska även din lön, arbetsgivare och arbetstid innan du signerar din ansökan.

 

Om du ska arbeta, studera eller flytta utomlands måste du anmäla det till oss innan du åker. Detta gäller även för barn och vuxna i familjen som följer med på resan. Som regel måste du bo i Sverige för att ha rätt till ersättning från oss.

Kontakta oss eller lämna uppgifter via Mina sidor.

Kontakta Försäkringskassan

Om du flyttar utomlands ett år eller mer ska du också meddela Skatteverket. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse.

Därför behöver vi rätt uppgifter från dig

Vi behöver olika uppgifter från dig för att bedöma om du har rätt till ersättning och för att kunna räkna ut beloppet. Vi kan inte hämta dessa direkt från andra register. När du ansöker om ersättning måste du granska och intyga att uppgifterna är riktiga och aktuella innan du signerar din ansökan. Då lovar du också att uppdatera dem om något ändras. Om vi inte får rätt information direkt kan din ersättning bli försenad och beloppet kan bli fel. Om du får för mycket pengar kan du bli skyldig att betala tillbaka. Men du kan också gå miste om pengar om du missar att byta ut gamla uppgifter.

Vi granskar uppgifter löpande. När vi upptäcker att något är fel måste vi utreda det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sådant brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse.

Fråga oss om du är osäker

Vi vet att det är mycket att hålla reda på före och efter du lämnar in en ansökan till oss. Därför lyfter vi fram vad du behöver tänka på vår webb, i brev och meddelanden.

Ett tips är att skaffa en digital brevlåda så att du får meddelanden från oss direkt i mobilen, datorn eller läsplattan.

Skaffa digital brevlåda

För att göra det lite enklare för dig finns e‑tjänster, beräkningsverktyg och guider på vår webbplats. Du får gärna ställa frågor på ett servicekontor och i sociala medier, och du kan få personligt stöd av en handläggare på flera språk — via telefon, chatt eller i ett bokat möte.

Om du blir osäker när du fyller i din ansökan eller ska ändra dina uppgifter så är du alltid välkommen att kontakta oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

Kontakta Försäkringskassan

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad