Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Vård av barn (vab) – Checklista

Det är mycket att hålla reda på när du vabbar. Här är några tips på vad du kan ha extrakoll på, både före och efter din ansökan. Om det blir rätt från början, så slipper du en del krångel längs vägen.

Du tjänar på att vara noggrann, så gå igenom din ansökan innan du signerar:

  • Stämmer de förifyllda uppgifterna fortfarande? Det gäller till exempel din lön, arbetsgivare och vilken förskola eller skola ditt barn går i. Vi vill ha telefonnumret till den i skolan eller förskolan som vet vilka dagar ditt barn har varit frånvarande.
  • Har du fyllt i rätt timmar på rätt dag? Det är extra viktigt om du till exempel är sjukskriven på deltid eller får någon annan ersättning för samma dag.
  • Om du har flera barn, kolla att det har blivit rätt i din ansökan.
  • Stäm av med den som har vabbat för samma barn, så att ni inte ansöker om ersättning för samma dagar eller timmar. Håll koll med vår vab-kalender!

Annat som är bra att veta:

  • Om ditt barn blir sjuk på semester, i Sverige eller ett land inom EU/EES, så kan du ansöka om vab istället. Men då måste du också kontakta din arbetsgivare för att ändra från semester till vab.
  • Ha uppgifter om din lön nära till hands. Din sjukpenninggrundande inkomsten, som oftast kallas för SGI, avgör hur mycket pengar du kan få. I guiden nedan beskriver vi hur vi beräknar ditt SGI.
  • Kontakta oss om du upptäcker att det har råkat bli fel i din ansökan, eftersom du inte kan ändra i en ansökan som du redan har signerat och skickat till oss.
  • Om du själv är sjuk, och har sjukanmält dig hos din arbetsgivare, har du inte rätt till ersättning för vab.

Lycka till med din ansökan!

Så uppdaterar du dina uppgifter

1 minut

Här är en instruktionsfilm som berättar om vad du behöver tänka på och vilka uppgifter du behöver ha extra koll på när du ska ansöka om föräldrapenning eller vab på Mina sidor och i Försäkringskassans app. Ta en extra titt på alla uppgifter, trots att de är många, innan du signerar ansökan med ditt bank-id.

Tack för att du är noga

Alla dina uppgifter påverkar våra beslut och bedömningar. Vi kan inte hämta dem direkt från andra register. Därför måste du själv granska och intyga att uppgifterna är aktuella när du signerar din ansökan. Då lovar du också att uppdatera dem om något ändras. Om vi inte får rätt information direkt kan din ersättning bli försenad och beloppet kan bli fel. Om du får för mycket pengar kan du dessutom bli skyldig att betala tillbaka. Men du kan också få för lite ersättning om du missar att anmäla höjd lön.

Vi granskar uppgifter löpande och när vi upptäcker att något är fel så måste vi utreda det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sådant brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse.

Fråga oss om du är osäker

Om du är osäker när du ansöker om ersättning är du alltid välkommen att ringa till oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

Kundcenter för privatpersoner

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad