Om du har fått för mycket pengar
Om du har fått för mycket pengar från oss kan du bli skyldig att betala tillbaka. På den här sidan får du veta vad som gäller om återbetalning, till exempel om du behöver dela upp betalningen eller vad som händer om du inte betalar tillbaka.
Anmäl om du fått för mycket ersättning
Om du upptäcker att du har fått för mycket ersättning kan du anmäla det på Mina sidor.
Vad händer om jag fått för mycket pengar
Om du har fått för mycket pengar från oss kan du bli skyldig att betala tillbaka. Det gäller oavsett om det är vi eller du själv som orsakat den felaktiga utbetalningen. När vi upptäcker en felaktig utbetalning, eller när du själv anmäler det, så utreder vi om du ska betala tillbaka. När vi är klara med utredningen får du ta del av den. Därefter skickar vi ett beslut till dig. Om vi beslutar att du ska betala tillbaka får du också ett inbetalningskort. Du har då 30 dagar på dig att betala.
Kan jag dela upp betalningen?
Om du inte kan betala hela beloppet på en gång kan du komma överens med oss om en avbetalningsplan. Det gör du enklast genom att logga in på Mina sidor.
Du kan inte ansöka om en avbetalningsplan förrän du har fått ditt beslut där det står hur mycket du ska betala tillbaka och när förfallodatumet är.
Avbetalningsplan – så fungerar det
Om du får en avbetalningsplan betalar du ränta. Du betalar också en administrationsavgift på 15 kronor varje månad om vi skickar ett inbetalningskort till dig. Om du har en ersättning från Försäkringskassan kan du välja att vi i stället drar av pengar från ersättningen. Då slipper du aviavgiften.
Om du redan har en avbetalningsplan ska du kontakta oss om du vill att den ska gälla även den här återbetalningen. Om du ansöker om en avbetalningsplan före förfallodagen slipper du betala uppläggningsavgift för avbetalningsplanen.
Du kan inte betala via autogiro eller e-faktura.
Om du inte betalar tillbaka
- Om du inte betalar senast på förfallodagen så tillkommer dröjsmålsränta. Räntan blir lägre om du kommer överens med oss om en avbetalningsplan.
- Om du inte betalar och inte får en avbetalningsplan så skickar vi en påminnelse.
- Om du inte betalar efter påminnelsen får du ett inkassokrav. Då tillkommer en avgift.
- Därefter kan vi besluta om att dra av pengarna från en ersättning som du får från oss eller ansöka om utmätning hos Kronofogden.
Om du får för mycket bostadsbidrag
För bostadsbidrag gäller flera speciella regler. Därför finns det en egen sida med information om vad som gäller när man fått för mycket i bostadsbidrag.
Återbetalning av bostadsbidrag
Om du inte är nöjd
Om du är missnöjd med vårt beslut om återbetalning kan du begära att vi omprövar beslutet. Även om du vill begära omprövning av beslutet ska du betala skulden senast på förfallodagen för att slippa dröjsmålsränta. Skulle sedan beslutet ändras efter omprövningen så får du tillbaka de pengar du betalat in.
Återbetalning av skattepliktiga förmåner
1 januari 2019 träder reglerna om att arbetsgivare och andra utbetalare ska redovisa på individnivå i arbetsgivardeklarationen i kraft.
Förändringen innebär att det undantag som Försäkringskassan tidigare haft att få tillbaka den skatt som dragits från den enskildes ersättning inte längre gäller. Från och med 1 januari 2019 gäller då samma regler som för andra utbetalare/arbetsgivare, att den avdragna skatten bara kan betalas ut till den som den avser. Skatten är betalningsmottagarens. Det finns ingen möjlighet som reglerna ser ut nu, att betala tillbaka gjorda skatteavdrag till någon annan än den avdraget avser.
Du kan läsa mer om hur reglerna för skatten fungerar på skatteverkets hemsida.
Nedan hittar du vanliga frågor och svar om återkrav med anledning av de nya reglerna.