Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Meddela oss om något ändras

Kom ihåg att granska dina uppgifter innan du signerar din ansökan, och att uppdatera dem regelbundet. Då kan vi betala ut rätt belopp och du slipper betala tillbaka pengar i efterhand. Här finns exempel på när du kan behöva byta ut gamla uppgifter mot nya och hur du gör.

Så kan du uppdatera dina uppgifter

  1. Ändra gamla uppgifter på Mina sidor eller via blanketten som gäller för den ersättning du söker. Logga in på Mina sidor med ditt personliga bank‑id.
  2. Uppdatera uppgifter för vab i Försäkringskassans app.
  3. Kontakta vårt kundcenter och berätta vilken ersättning du har, så hjälper vi dig.

  Försäkringskassans app

  Kontakta Försäkringskassan

  Här finns de e-tjänster och blanketter som går att ladda ned och använda för att ändra uppgifter. Sök på ”Anmäl ändrade uppgifter”.

  E-tjänster, blanketter och beräkningsverktyg

  Då behöver du meddela oss om nya uppgifter

   

  Om du märker att du har fått för mycket pengar av oss kan du anmäla det direkt, utan att vänta på att vi hör av oss.

  Om du har fått för mycket pengar

   

  Ändra dina uppgifter på Min Profil på Mina sidor eller i vår app. Du kan även byta konto med blankett Anmälan om konto (5605).

  5605 Anmälan om konto Pdf, 704 kB, öppnas i nytt fönster.

  Anmäl din nya adress till Skatteverket inom en vecka efter flytten. Eller långt i förväg! Om du inte bor på adressen som du har angett och inte gör en flyttanmälan kan det vara ett folkbokföringsbrott.

  Flyttanmälan (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

   
  • Om du ska ansöka om vab ändrar du de förifyllda uppgifterna i ansökan.
  • Om du får bostadsbidrag, bostadstillägg, sjukpenning eller föräldrapenning behöver du anmäla ändrad inkomst till oss.
  • Om du får aktivitetsersättning, livränta och sjukersättning måste du meddela oss om du börjar arbeta igen, jobbar mer än tidigare eller får en högre lön.

   

  Meddela oss om detta sker under tiden vi betalar ut bostadsbidrag, bostadstillägg eller underhållsstöd:

  • Om du gifter dig, blir sambo eller om någon flyttar in hos dig.
  • Om ett barn flyttar hemifrån eller får egen inkomst.
  • Om du börjar får underhåll från den andra föräldern.

   

  Ibland behöver du även informera oss om du får tillgång till pengar genom till exempel vinstaffärer eller arv. Det gäller främst om du har bostadstillägg eller bostadsbidrag.

   

  Kom ihåg att fylla i rätt telefonnummer och adress till skola eller förskola (barnomsorg) nästa gång du ansöker om vab. Granska även din lön, arbetsgivare och arbetstid innan du signerar din ansökan.

   

  Om du ska arbeta, studera eller flytta utomlands måste du anmäla det till oss innan du åker. Detta gäller även för barn och vuxna i familjen som följer med på resan. Vanligtvis måste bo i Sverige för att ha rätt till ersättning från oss.

  Kontakta oss eller lämna uppgifter via Mina sidor.

  Kontakta Försäkringskassan

  Om du flyttar utomlands ett år eller mer ska du också meddela Skatteverket. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse.

  Därför behöver vi rätt uppgifter av dig

  Vi behöver olika uppgifter av dig för att bedöma om du har rätt till ersättning och för att kunna räkna ut beloppet. Vi kan inte hämta dessa direkt från andra register. Därför måste du själv granska och intyga att uppgifterna är riktiga, kompletta och aktuella när du signerar din ansökan. Då lovar du också att uppdatera dem om något ändras. Om vi inte får rätt information direkt kan din ersättning bli försenad och beloppet kan bli fel. Om du får för mycket pengar kan du dessutom bli skyldig att betala tillbaka. Men du kan också gå miste om pengar om du missar att byta ut gamla uppgifter.

  Vi granskar uppgifter löpande och när vi upptäcker att något är fel så måste vi utreda det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sådant brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse.

  Fråga oss om du är osäker

  Vi vet att det är mycket att hålla reda på före och efter du lämnar in en ansökan till oss. Därför lyfter vi fram vad du behöver tänka på vår webb, i brev och meddelanden.

  Ett tips är att skaffa en digital brevlåda så att du får meddelanden från oss direkt i mobilen, datorn eller läsplattan. För att göra det lite enklare för dig finns e‑tjänster, beräkningsverktyg och guider på vår webbplats. Du kan ställa frågor per telefon, på ett servicekontor eller i sociala medier.

  Om du blir osäker när du fyller i din ansökan eller ska ändra dina uppgifter så är du alltid välkommen att kontakta oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

  Kontakta Försäkringskassan

  Senast uppdaterad