Att förebygga sjukfrånvaro bland medarbetare
Som arbetsgivare har du ett ansvar för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro bland dina medarbetare. Genom att agera tidigt kan du förebygga sjukskrivningar och behovet av rehabilitering.
Alla arbetsgivare ska i dialog med sina medarbetare ta reda på hur de mår. Vid behov ska arbetsmiljön anpassas. Målet är att en medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska kunna vara kvar på sitt vanliga arbete.
Det kan handla om att anpassa arbetsuppgifter och arbetstider eller att lära ut nya sätt att jobba för att undvika att medarbetaren ska behöva bli sjukskriven. Oavsett vad orsaken till nedsättningen är eller hur den har uppkommit så är det du som arbetsgivare som ska anpassa arbetet för medarbetaren.
Som arbetsgivare har du ansvar för att
- skapa en god arbetsmiljö
- förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet
- ha rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete
- ha en organisation för arbetsanpassning.
Arbetsanpassning för en medarbetare kan till exempel handla om:
- ändrade arbetstider
- anpassade arbetsuppgifter
- arbetshjälpmedel
- socialt stöd
- särskilda arbetsinstruktioner
- personligt anpassad skyddsutrustning.
Sjukfrånvaro kostar
Bra arbetsmiljö och ett gott arbetsklimat bidrar till en lägre sjukfrånvaro. Kostnaderna för en medarbetares sjukfrånvaro är ofta mycket högre än själva sjuklönen, men genom att agera tidigt kan du förebygga sjukskrivningar och behovet av rehabilitering, vilket innebär att kostnader för sjukfrånvaro kan minska. Det är bra både för din medarbetare och dig som arbetsgivare.
Arbetsmiljöverket
Enligt arbetsmiljölagen har alla anställda i Sverige rätt till en bra arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket reglerar hur arbetsgivare ska garantera sunda och säkra arbetsförhållanden generellt i verksamheten, men även med individuell arbetsanpassning.
Syftet är att förebygga sjukfrånvaro och målet är att medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska kunna utföra sitt vanliga arbete, eller återgå till arbetet efter sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverket har också vägledande material som checklistor, utbildningar och annat stöd för arbetsgivare och skyddsombud.
Arbetsanpassning – förebygg eller åtgärda sjukfrånvaro (arbetsmiljoverket.se) öppnas i nytt fönster
Företagshälsovården
Om du som arbetsgivare saknar egna resurser eller kunskap om arbetsanpassning och systematiskt arbetsmiljöarbete för att förebygga sjukfrånvaro, så ska du ta hjälp av företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig.
Tänk på att även om du tar hjälp av företagshälsovården i arbetsmiljöarbetet är det ändå alltid du som arbetsgivare som har det yttersta ansvaret. Hjälpen blir ett komplement till det egna arbetsmiljöarbetet.
Företagshälsovården kan hjälpa dig med
• att minska risker i arbetsmiljön
• rutiner för hur du fångar upp tidiga tecken på att någon mår dåligt
• arbetsanpassning
• rutiner för hur kontakten med den sjukskrivna medarbetaren ska skötas.
Stöd för dig som arbetsgivare
Bidrag för att förebygga och förkorta sjukfrånvaro
Du kan få bidrag för att förebygga sjukskrivningar eller underlätta för dina medarbetare att komma tillbaka till jobbet efter sjukskrivning. Bidraget heter arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd och täcker hälften av dina kostnader när du tar hjälp av en extern anordnare, till exempel företagshälsovården.
Arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd
Så funkar det: Få bidrag för att förebygga ohälsa
1 minutDu som arbetsgivare kan få bidrag från Försäkringskassan för att förebygga och förkorta sjukfrånvaron bland dina medarbetare.
Rehabiliteringsstöd
Om du har kollektivavtal kan det finnas möjlighet att ansöka om ersättning för rehabilitering från AFA Försäkring. Rehabiliteringsinsatsen kan vara både i förebyggande syfte eller för att förkorta en sjukskrivning. Det kan handla om till exempel beroendebehandling, stress- och livsstilsförändring, omskolning eller psykologsamtal.
Rehabiliteringsstöd (afaforsakring.se)
Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak)
Mynak är en statlig myndighet med uppgift att skapa förutsättningar för ett friskt och hållbart arbetsliv. Mynak har också till uppgift att sammanställa och sprida den senaste forskningen inom arbetsmiljöområdet.
På deras webbplats finns den senaste forskningen inom arbetsmiljöområdet, men även råd och praktisk vägledning för dig som är arbetsgivare eller representerar arbetsgivaren som chef med ansvar för en verksamhet.
Arbetsgivar- och partsägda organisationer
Följande arbetsgivar- och partsägda organisationer erbjuder utbildningar och stödmaterial:
AFA Försäkring (afaforsakring.se)
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.