Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du lämnar falska eller inaktuella uppgifter

Försäkringskassan ska se till att alla får de pengar de har rätt till. Under processen granskar vi de uppgifter som lämnas in till oss. Vi följer upp och stämmer av, på plats och i samtal, så att stödet blir rätt.

Vi behöver vissa uppgifter från den som ansöker, för att bedöma rätten till ersättning och räkna ut beloppet.

Ibland ber vi om kompletterande information, men oftast hämtar vi uppgifter från våra egna system och annat håll. Det kan till exempel vara från andra myndigheter, arbetsgivare eller hälso- och sjukvården. En kontroll kan ske automatiskt med hjälp av ny teknik, eller genom våra handläggare. Vi följer också upp ärenden där pengar betalas ut under lång tid.

Våra bedömningar görs utifrån villkoren i socialförsäkringen, som beslutas av politikerna. Lagar och regler ställer också krav på hur vi som myndighet ska göra för att fatta beslut. Det gör även principer om lika rättigheter, effektivitet och service.

Rätt uppgifter är en förutsättning

När livet ändras kan du behöva uppdatera dina uppgifter. Då kan vi betala ut rätt ersättning i tid och du slipper betala tillbaka pengar. Om dina uppgifter är gamla riskerar du också att gå miste om pengar.

När en uppgift visar sig vara fel startar vi en utredning. Även slarv och glömska räknas som bidragsbrott, så kom ihåg att regelbundet uppdatera dina uppgifter och granska dem innan du signerar.

Om något ändras – meddela oss

Fråga oss om du är osäker

Om du blir osäker på vad som gäller är du välkommen att kontakta oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt. Tack för att du hör av dig!

Kontakta kundcenter

Om något inte stämmer

Om vi har betalat ut för mycket pengar startar vi en utredning för att ta reda på varför. Vanligtvis beror det på att uppgifterna inte stämmer, antingen i själva ansökan eller för att uppgifterna inte har uppdaterats under tiden som pengarna betalas ut.

Vi kräver alltid tillbaka dessa pengar och gör en polisanmälan när vi misstänker att någon har försökt få pengar utan att ha rätt till det. Straffet för ett sådan brott kan bli allt från böter till fängelse i två år.

Om du har fått för mycket pengar

Tillsammans mot ekonomisk brottslighet

Vi samarbetar med flera olika myndigheter lokalt, regionalt och nationellt. Vi hjälps åt för att komma åt bedrägerier och ekonomisk brottslighet.

Om du som jobbar på en myndighet misstänker att någon får pengar på fel grunder kan du meddela oss enligt lagen om underrättelseskyldighet.

Tipsa om felaktiga utbetalningar eller bidragsbrott

Exempel på andra samarbeten

Initiativet MUR

Myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samarbeten och samarbetspartner

Senast uppdaterad