Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du har fått för mycket pengar

Om du har fått för mycket pengar från Försäkringskassan måste du som regel betala tillbaka. Här beskriver vi vad som gäller om du behöver dela upp betalningen eller om du inte betalar. Men också vad du kan göra på förhand för att slippa bli betalningsskyldig.

Innan vi fattar beslut om återbetalning utreder vi först om det finns skäl för att befria dig från att betala tillbaka hela beloppet eller en del av det. Vi skickar därefter utredningen till dig och du får möjlighet att meddela oss om något inte stämmer. När vi sedan har beslutat om återbetalning har du 30 dagar på dig att betala.

Om du inte betalar i tid

Om du inte betalar senast på förfallodagen får du en betalningspåminnelse. Om du fortfarande inte betalar händer något av följande:

 • Är beslutet om återbetalning daterat före den 1 september 2022, så får du ett inkassokrav. Om du inte betalar kan vi besluta att dra av skulden från andra ersättningar som du får från Försäkringskassan. Vi kan också ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.
 • Är beslutet om återbetalning daterat den 1 september 2022 eller senare, så lämnar vi skulden till Kronofogden.

Att det är olika beror på en lagändring den 1 september 2022, som innebär att Försäkringskassan direkt kan lämna en skuld till Kronofogden för indrivning.

Du kan få hjälp att dela upp betalningen

När du har fått ett beslut om att betala tillbaka står det även vilket datum du senast ska betala (förfallodagen). Om du inte kan betala tillbaka hela beloppet på en gång kan du få hjälp att dela upp betalningen. Hela skulden måste betalas tillbaka inom tolv månader.

 

Ring kundcenter på 0771‑524 524 eller ansök på blankett:

6850 Önskemål om avbetalningsplan Pdf, 866 kB.

Om du inte är nöjd med beslutet

Om du anser att beslutet om återbetalning är fel kan du begära att vi omprövar det. Även om du begär omprövning av beslutet ska du betala skulden senast på förfallodagen för att slippa dröjsmålsränta. Skulle sedan beslutet ändras efter omprövningen så får du tillbaka de pengar du betalat in.

Om du inte är nöjd

Betala tillbaka bostadsbidrag

För bostadsbidrag gäller flera speciella regler. Här finns mer information om vad som gäller när du fått för mycket i bostadsbidrag.

Betala tillbaka bostadsbidrag

Betala tillbaka skattepliktiga ersättningar

Vissa ersättningar från Försäkringskassan är skattepliktiga, till exempel sjukpenning, föräldrapenning och sjukersättning. När du får en sådan ersättning har vi dragit av skatten och betalat in den till Skatteverket. De betalar inte tillbaka skatten till Försäkringskassan. Därför ska du betala tillbaka både den utbetalda ersättningen och skatten till oss.

Om skatt

Viktigt med rätt uppgifter

Kom ihåg att granska dina uppgifter innan du signerar och att uppdatera dem regelbundet i Försäkringskassans app eller i Mina sidor. Vi behöver olika uppgifter av dig för att bedöma om du har rätt till ersättning och för att kunna räkna ut beloppet. Det gäller till exempel uppgifter om din arbetsgivare, inkomst, arbetstimmar eller adress.

Om du märker att du har fått för mycket pengar kan du anmäla det direkt, utan att vänta på att vi hör av oss. Så därför är det bra att ha koll på de utbetalningar som visas på ditt bankkonto.

Här beskriver vi när du kan behöva byta ut gamla uppgifter mot nya. Men även var och hur du enklast gör detta.

Om något ändras - meddela oss

Checklista – föräldrapenning och vab

Fråga oss om du är osäker

Om du blir osäker när du fyller i din ansökan eller ska ändra dina uppgifter så är du alltid välkommen att kontakta oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

Kontakta Försäkringskassan

Frågor och svar

 • Ja, det kan du få. Att du har fått en skuld påverkar inte din rätt till ersättningar från Försäkringskassan. Men i vissa fall kan vi dra av skulden när vi betalar ut en ersättning.

 • Du hittar information om din skuld och dina inbetalningar på Mina Sidor.

 • Nej, skulden ska vara betald inom tolv månader. Så storleken på månadsbeloppet beror på hur stor skulden är.

 • Ja, men förutsättningen är att skulden blir slutbetald inom ett år. Du kan när som helst slutbetala din skuld eller göra en extra inbetalning.

 • Du måste säga upp avbetalningsplanen och ansöka om en ny plan där båda skulderna ingår. Storleken på månadsbeloppet blir därför högre om du lägger till en ny skuld.

 • Ja, du får betala ränta. Om du ansöker om en avbetalningsplan före förfallodagen slipper du betala uppläggningsavgift för avbetalningsplanen.

  Du kan antingen betala genom avdrag på en ersättning som du får från Försäkringskassan eller med en avi. För varje avi tillkommer en administrativ avgift på 15 kronor. Om du inte betalar in i tid så skickar vi en påminnelse. Då tillkommer en påminnelseavgift på 60 kronor.

 • Om du är ansluten till tjänsten Mina meddelanden skickas din avi med betalningsinformation till din digitala brevlåda i stället för hem till dig med papperspost.

Relaterade länkar

Om du vill lämna synpunkter inför ett beslut eller begära omprövning

Så jobbar vi

Kontakta oss

Avdrag för skattepliktiga ersättningar

Senast uppdaterad