Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Statistik inom området barn och familj – tillfällig föräldrapenning (bland annat vab)

Statistik om tillfällig föräldrapenning (bland annat vab)

Statistik om tillfällig föräldrapenning, som är ett ekonomiskt stöd för föräldrar som avstår från att arbeta för att ta hand om ett sjukt barn som normalt går i förskola, skola eller vårdas av någon annan. Det ekonomiska stödet kan också ges till föräldrar till barn med funktionsnedsättning, vid barns födelse eller adoption och om ett barn avlidit.

Tillfällig föräldrapenning i siffror

Nettodagar för vab efter utbetalningsmånad, 201901–

Diagrammet förklaras i närliggande brödtext.

Historiskt sett har mars och februari varit de månader då det har utbetalats flest vab-dagar, under coronapandemin har mönstret dock förändrats. I april 2020 utbetalades fler dagar än någon gång tidigare, 1,3 miljoner vab-dagar och i både november och december 2021 utbetalades det över 1 miljon dagar varje månad. I början av 2022 fortsatte nivåerna att öka i jämförelse med samma månad tidigare år. Under vintern december 2022 till mars 2023 vabbades det ungefär lika mycket respektive månad och även december 2023 kom upp i liknande nivåer. Helåret 2023 minskade utbetalda nettodagar med 6,8% jämfört med 2022.

Tips från Försäkringskassan

Relaterade länkar

Senast uppdaterad