Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Statistik inom området barn och familj – graviditetspenning

Statistik om graviditetspenning

Statistik om graviditetspenning, som är ett ekonomiskt stöd för gravida som inte får arbeta på grund av att arbetsmiljön medför risker för barnet eller för att de har ett fysiskt ansträngande arbete och en nedsatt arbetsförmåga på grund av graviditeten.

Uppgifterna för 2020 och 2021 är preliminära och kan komma att korrigeras vid en senare publicering.

Graviditetspenning i siffror

Antal mottagare, 2012–

Diagrammet förklaras i närliggande brödtext.

Antal gravida kvinnor som fått graviditetspenning har mellan 2012 till 2020 legat kring 25 000 mottagare. Den 1 februari 2021 bedömde Socialstyrelsen att gravida under den senare delen av graviditeten har en högre risk att föda för tidigt om de insjuknar i covid‑19. Coronaviruset klassades som ett smittämne i riskklass 3 enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter och under 2021 ökade därför antal mottagare av graviditetspenning. Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade gravida kvinnor har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och under 2022 sjunker antalet personer med graviditetspenning.

Aktuella publikationer inom ersättningen

Gravidas socialförsäkringsskydd (Socialförsäkringsrapport 2022:2) Pdf, 896 kB, öppnas i nytt fönster.

Alla publikationer

Publikationer inom statistik och analys

Tips från Försäkringskassan

Relaterade länkar

Senast uppdaterad