Underhållsbidrag från den andra föräldern
När barnet bor hos dig mesta tiden ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. Underhållsbidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen.
Ni som är föräldrar till barnet ska själva komma överens om ett rättvist underhållsbidrag utifrån er ekonomiska situation. Ni kan ta hjälp av verktyget ”Beräkna underhållsbidrag” här på sidan.
Så här fungerar beräkningsverktyget
Båda föräldrarna fyller i uppgifter om sina inkomster och utgifter. Verktyget beräknar och föreslår ett rättvist underhållsbidrag utifrån uppgifterna.
Du som har barnet eller barnen hos dig mesta tiden ska också ange vilka kostnader du har för varje barn. Det gäller allt från mat och hygienartiklar till fritidsaktiviteter och försäkringar. I verktyget finns förifyllda belopp, som bygger på beräkningar från Konsumentverket. Beloppen är bara exempel, och kan ändras så att de stämmer med din situation.
När du fyllt i alla uppgifter kan du spara sidan och skicka en länk till den förälder som ska betala underhållsbidrag. Hen fyller då i sina inkomster och utgifter. Du kan förstås också göra beräkningen på egen hand utan att skicka till den andra föräldern. Men då behöver du veta vilka inkomster och utgifter den andra föräldern har för att få rätt belopp uträknat.
Innan du börjar fylla i verktyget kan det vara bra att ta fram alla uppgifter du behöver. Det kan till exempel vara lönespecifikationer, hyresavier och dokument som visar kostnader för barnen, som räkningar från förskolan eller avgifter för aktiviteter.
När verktyget inte går att använda
Verktyget fungerar bara om alla barn som ska ha underhållsbidrag bor hos dig. Det fungerar inte om ni har flera barn tillsammans och vissa bor hos dig och vissa hos den andra föräldern. Det fungerar inte heller om barnet eller barnen bor ungefär lika mycket hos er båda, det som kallas växelvist boende. I dessa situationer måste ni beräkna underhållsbidraget själva.
Skriv avtal om underhållsbidrag
Med ett skriftligt avtal om underhållsbidrag blir det tydligare vad som gäller för båda parter. Avtalet är en överenskommelse mellan er och ska inte skickas till Försäkringskassan.
5251 Avtal om underhållsbidrag till barn Pdf, 823 kB.
5252 Avtal om underhållsbidrag till studerande barn som fyllt 18 år Pdf, 820 kB.
Avdrag från underhållsbidraget när barnet bor tillfälligt hos den andra föräldern
Om barnet tillfälligt bor hos den andra föräldern har hen rätt att göra avdrag från underhållsbidraget. Det kallas umgängesavdrag. Den andra föräldern får göra umgängesavdrag om barnet bor där
- i minst sex dygn under en och samma kalendermånad, eller
- i minst fem dygn i följd.
Umgängesavdraget är 1/40 per dag av det underhållsbidrag du får varje månad Om underhållsbidraget till exempel är 1 300 kronor i månaden har den andra föräldern rätt att dra av 32 kronor för varje dygn som barnet har bott hos hen (1 300 / 40 = 32).
Umgängesavdraget görs månaden efter vistelsen eller enligt ett avtal om fast umgängesavdrag.
Samarbetssamtal hos kommunen
Ni kan få hjälp att komma överens om ett underhållsbidrag genom ett samarbetssamtal. Alla kommuner ska erbjuda sådana samtal vid separationer där barn är inblandade. Ni betalar ingenting för samtalen.
Samarbetssamtalen handlar om att enas i viktiga frågor som gäller barnet. Det kan också handla om till exempel vårdnad, boende och umgänge. Samtalen kan leda fram till en muntlig överenskommelse, eller ett skriftligt avtal om någon vill ha det.
Kontakta familjerätten i kommunen för att boka ett samarbetssamtal. Kontaktuppgifter finns på kommunens webbplats.
Om ni inte kan komma överens genom samarbetssamtal kan nästa steg vara att en domstol får bestämma. Kontakta ett juridiskt ombud för att få veta hur ni ska göra.
Läs mer om samarbetssamtal på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bra att veta under tiden du får underhållsbidrag
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
-
Nej, det är det inte.
Underhållsbidrag betalas av den andra föräldern. Det är underhållsbidraget som ni kommer överens om och beräknar med verktyget på den här sidan. Underhållsbidraget kan vara högre än underhållsstödet.
Underhållsstöd betalas av Försäkringskassan. Det kan antingen vara som fullt underhållsstöd eller i form av utfyllnadsbidrag. Du får fullt underhållsstöd om den andra föräldern inte betalar något underhållsbidrag alls. Du får utfyllnadsbidrag om den andra föräldern betalar ett underhållsbidrag som är lägre än beloppet för fullt underhållsstöd.
Om du får fullt underhållsstöd från Försäkringskassan ska den andra föräldern betala till Försäkringskassan om hen har möjlighet.
-
Vänd dig till ett juridiskt ombud. Ombudet kan hjälpa dig att få ett underhållsbidrag fastställt i domstol.
Du kan också ansöka om att få underhållsstöd från Försäkringskassan. Den andra föräldern får sedan betala tillbaka hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan.
-
I verktyget Beräkna underhållsbidrag finns förifyllda belopp om du fyller i ålder och kön på barnet. Beloppen baseras på Konsumentverkets beräkningar. Om du inte vill ange barnets kön och ålder kan du hitta beloppen själv på Konsumentverkets webbplats.
Beräknade hushållskostnader (konsumentverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Om den andra föräldern inte har råd att betala kan du ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Den andra föräldern får sedan betala tillbaka hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan efter förmåga.
Läs mer om underhållsstöd från Försäkringskassan
Ja, eftersom underhållsbidraget beräknas utifrån era inkomster och utgifter behöver ni det.
Det är också viktigt att göra en ny beräkning när barnet blivit äldre. En trettonåring har till exempel högre kostnader än en sexåring.
Beräknade hushållskostnader (konsumentverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Ja. Eftersom underhållsbidraget beräknas utifrån era inkomster och utgifter behöver ni göra en ny beräkning när er situation har förändrats.
Det är också viktigt att göra en ny beräkning när barnet blivit äldre. En sexåring har till exempel lägre kostnader än en trettonåring.
-
Ja, men tänk på att det kan kosta pengar att göra det. Det bästa är om ni kan komma överens om underhållsbidrag i ett avtal i stället för i en dom. Prata med ditt juridiska ombud om detta.
-
Det beror på i vilket land den andra föräldern bor. Ring oss på 010‑115 10 10 för att få veta vad som gäller för dig.
-
Nej, om det finns en hotbild mot dig eller barnet kan du ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan.