Ersättningen upphör från och med 1 april 2022.
Regeringen beslutade om en tillfällig ersättning för den som har varit tvungen att avstå från arbete för att undvika att smitta en närstående som ingår i en riskgrupp för covid-19 med anledning av pandemin. Ersättningsperioderna var 1 juli 2020–30 september 2021 och 8 december 2021–31 mars 2022. Du kan söka ersättning retroaktivt för angivna perioder.
När har jag rätt till ersättning?
Du kan få ersättning om du går miste om inkomst på grund av något av följande skäl:
- Du till viss del, alltså på deltid, arbetar som personlig assistent eller vårdar en anhörig och får närståendepenning och har ett arbete du måste avstå från för att undvika att smitta den närstående med covid-19. Som närstående räknas make, sambo, barn, föräldrar och syskon samt deras makar sambor och barn. Ni ska också leva i hushållsgemenskap, det vill säga du kan inte få ersättning om du till exempel vårdar en närstående som du inte bor tillsammans med.
- Det krävs också att du inte har möjlighet att utföra ditt arbete hemifrån eller att din arbetsgivare inte kan ordna andra arbetsuppgifter inom ramen för anställningen eller anpassa arbetssituationen på arbetsplatsen så att smittspridning kan undvikas.
- För dig som arbetar som personlig assistent krävs att den du är assistent åt har beviljats assistansersättning från Försäkringskassan eller har kommunalt beviljad assistans. Du ska också ha arbetat som assistent i minst 80 timmar under den månad du ansöker för.
- För dig som har närståendepenning krävs att du varit beviljad det under den kalendermånad som du ansöker för.
Du kan inte få ersättning för den tid som personen i riskgruppen är inlagd på sjukhus.
Vilka är riskgrupperna?
Med riskgrupp i denna ersättning menas en person som är 70 år eller äldre eller som har ett sjukdomstillstånd som innebär stor risk att bli allvarligt sjuk av covid-19. Regeringen har beslutat att följande sjukdomstillstånd kan ge rätt till ersättning:
- En cancersjukdom med pågående eller nyligen avslutad behandling, med undantag för hormonell adjuvant behandling (tilläggsbehandling).
- Minst en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (svår hjärtsvikt, pulmonell arteriell hypertension, kronisk tromboembolisk pulmonell hypertension, komplicerad medfödd hjärtsjukdom, klaffsjukdom med uttalad påverkan på hjärtfunktionen, cerebrovaskulär sjukdom), hypertoni, diabetes med komplikationer i minst ett organsystem, kraftigt nedsatt njurfunktion (CDK stadium 4 och 5) eller kronisk leversjukdom med cirrhosutveckling, eller leverförfettning, som ensam eller i kombination har sådan svårighetsgrad som innebär ökad risk för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19.
- Diagnosen fetma och body mass index (BMI) 40 och däröver.
- En neurologisk eller neuromuskulär sjukdom eller skada med påverkan på andningsfunktionen.
- Binjurebarkssvikt.
- Genomgången transplantation med fortgående immunmodulerande behandling.
- Immunbristtillstånd som vid svår kombinerad immunbrist (SCID), sickle-cells-anemi, hiv med låg CD4-nivå, kraftigt nedsatt allmäntillstånd som extrem undervikt, och långtidsbehandling med kortison eller andra läkemedel i dos som kan öka infektionskänsligheten.
- Intellektuell funktionsnedsättning som innebär ökad risk att drabbas svårt vid covid-19.
- Kronisk lungsjukdom med väsentligt minskad lungkapacitet.
- Trisomi 21 (Downs syndrom).
- Schizofreni eller bipolär sjukdom.
- Ett ovanligt hälsotillstånd där den enskildes tillstånd och symptombild ökar risken för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19.
Hur mycket kan jag få?
Du ersätts med ett schablonbelopp och kan få ersättning för arbetstid på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent där 100 procent motsvarar ett heltidsarbete.
Ersättningen betalas ut med som mest 810 kronor före skatt per dag.
- 810 kronor per dag vid 100 procent
- 608 kronor per dag vid 75 procent
- 405 kronor per dag vid 50 procent
- 203 kronor per dag vid 25 procent
Hur ansöker jag?
Ersättningen upphör från och med 1 april 2022. Du kan ansöka om ersättning retroaktivt för perioderna 1 juli 2020–30 september 2021 och 8 december 2021–31 mars 2022. Ansök om ersättning för riskgrupper på Mina sidor.
För den här ersättningen kan du bara ansöka med pappersblankett.
6023 Ansök om viss smittbärarpenning – för dig som är närstående till någon i riskgrupp för covid-19
Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.
Ska jag eller min arbetsgivare göra en sjukanmälan?
Nej, vare sig du eller din arbetsgivare ska göra en sjukanmälan.
Skicka med läkarintyg
Om den du arbetar som assistent åt eller den närstående du vårdar inte har fyllt 70 år behöver du skicka med ett läkarintyg som visar att hen ingår i någon av riskgrupperna för covid-19. Om du redan har fått ersättning för en period, behöver du inget nytt läkarintyg om du söker för fler dagar.
När kommer pengarna?
Utbetalningen kommer när vi är färdiga med handläggningen. För att vi ska kunna handlägga ditt ärende krävs att beslut om rätt till närståendepenning eller assistansersättning är fattat för den månad som du ansöker om ersättning för. Det gör att beslut om din rätt till ersättning för närstående till riskgrupp endast kommer att kunna fattas för tid bakåt i tiden. För att underlätta handläggningen kan du skicka in din ansökan om närståendepenning eller din tidrapport för utförd assistans så snart det är möjligt.