Medarbetare väntar barn
Här kan du läsa om vilket ansvar du som arbetsgivare har när en medarbetare ska bli förälder. Du ser även vilka rättigheter medarbetaren har till att vara ledig eller få andra arbetsuppgifter.
Medarbetaren har rätt till föräldraledighet innan barnet är fött
En medarbetare som är gravid har rätt att vara föräldraledig när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen.
Blivande föräldrar har också rätt att vara föräldralediga för att besöka mödravården när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen till och med förlossningsdagen. De kan även ta ut föräldraledighet för att delta i föräldrautbildning.
Medarbetaren ska:
- Meddela dig som arbetsgivare minst två månader i förväg (ingen tidsgräns för föräldrautbildning).
- Ansöka om föräldrapenning från Försäkringskassan.
Arbetsgivaren ska:
- Lämna svar på inkomstförfrågan om Försäkringskassan ber om det.
En gravid medarbetare kan ha rätt till omplacering eller graviditetspenning
Vissa arbeten kan vara svåra eller omöjliga att utföra för en gravid medarbetare. Det kan bero på att arbetet är fysiskt ansträngande eller att det finns risker i arbetsmiljön.
Det är du som arbetsgivare som har ansvaret för att bedöma om medarbetaren kan fortsätta arbeta med hjälp av omplacering eller förändrad arbetsmiljö. Om det inte går, kan medarbetaren ansöka om graviditetspenning för den tid som hen inte kan arbeta under graviditeten.
Vad räknas som riskfyllt arbete?
Riskfyllt arbete kan till exempel vara arbetsuppgifter eller miljöer där medarbetaren kommer i kontakt med skadliga ämnen som kan skada hen eller barnet. Det är du som arbetsgivare som har ansvaret för att göra en riskbedömning av arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5).
Coronaviruset är klassat som ett smittämne i riskklass 3 enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2018:4) om smittrisker. Det innebär att om du har gravida medarbetare bör du göra en riskbedömning av arbetsmiljön.
Om medarbetaren har en riskfylld arbetsmiljö, ska du undanröja riskerna eller erbjuda andra arbetsuppgifter. Om det inte går, kan du stänga av medarbetaren från arbetet enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:5).
Vad räknas som ett fysiskt ansträngande arbete?
Ett fysiskt ansträngande arbete kan till exempel vara ett arbete som innebär tunga lyft, svåra rörelser eller monotona rörelser som ger ensidig belastning.
Vem ska göra vad?
1. Medarbetaren meddelar dig
Medarbetaren ska meddela dig att hen vill bli omplacerad till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete.
2. Du undersöker om det går att omplacera medarbetaren
Det är arbetsgivarens ansvar att försöka omplacera medarbetaren för att ta tillvara hens arbetsförmåga under graviditeten. Timanställda medarbetare ska också ha möjlighet att bli omplacerade.
För att kunna planera din verksamhet är det viktigt att skicka in ett utlåtande om omplacering av medarbetaren så fort som möjligt.
7206 Utlåtande från arbetsgivare om omplacering av en gravid anställd
Om medarbetaren har ett fysiskt ansträngande arbete som hen inte klarar på grund av graviditeten ska du som arbetsgivare erbjuda lättare arbetsuppgifter.
Om medarbetaren har en riskfylld arbetsmiljö, ska du undanröja riskerna eller erbjuda andra arbetsuppgifter. Om det inte går, kan du stänga av medarbetaren från arbetet enligt arbetsmiljölagen.
Vanliga frågor
Relaterade länkar
E-tjänster
- Lämna svar på inkomstförfrågan
- Lämna svar på frånvaroförfrågan
- Kom igång med e-tjänsterna för arbetsgivare