Det som är bra delar man lika på
På den här sidan kan du som är förälder få inspiration till att dela föräldradagarna och få ett mer jämställt uttag samt en djupare förståelse om varför det är viktigt.
Fortfarande få som delar lika
Föräldraförsäkringen har funnits i över 45 år. Redan från början hade båda föräldrarna rätt till lika många dagar med föräldrapenning och man kunde avstå dagar till varandra. 1974 tog mammor ut 99,5 procent av alla dagarna medan pappor tog ut 0,5 procent. 2016 tog mammor ut cirka 75 procent av de utbetalda föräldrapenningdagarna medan pappor tog ut cirka 25 procent. 2020 stod mammorna för cirka 70 procent av de utbetalda dagarna och papporna cirka 30 procent.
Utvecklingen mot att dela lika på föräldrapenningen går alltså långsamt. Därför har regeringen genom åren gjort justeringar för att få fler att dela på ansvaret. 1995 kom den så kallade mamma- eller pappamånaden. Då reserverades en månad av föräldrapenningen till vardera föräldern. 2002 infördes den andra reserverade månaden och från och med 2016 är tre månader reserverade för vardera föräldern.
Bättre förutsättningar för jämställt uttag
Det finns många fördelar med att dela lika på föräldrapenningdagarna. Att dela lika bidrar till att båda föräldrarna får bättre förutsättningar för att utveckla sina karriärer, en starkare förankring på arbetsmarknaden högre lön och bättre pension.
Under föräldraledigheten förstärks många beteenden, till exempel vem som städar, tvättar, handlar, lagar mat och köper kläder till barnen. Den som har varit föräldraledig längst fortsätter ofta att göra det mesta av hushållsarbetet även efter föräldraledigheten. Det innebär att många kvinnor, för det är oftast kvinnor, dubbeljobbar, vilket ökar risken för sjukskrivning.
Hur delar ni på Föräldraledigheten?
30 sekunderOlika par pratar om hur de delar på föräldraledigheten.
Vanliga frågor
Relaterade länkar
Verktyg och tjänster
Fördjupad information
- Småbarnstiden kan påverka din pension
- Webbinarium för blivande föräldrar
- Statistik om föräldrapenning