Det som är bra delar man lika på
På den här sidan kan du som är förälder få inspiration till att dela föräldradagarna mer jämställt och få en djupare förståelse om varför det är viktigt.
Det är onödigt att ångra sig!
24 sekunderDet finns flera faktorer som gör att föräldrarna kan tjäna mer på att dela mer jämställt. Pappor får bättre kontakt senare i livet med sina barn i familjer som delar mer lika på föräldrapenningen. Den som är föräldraledig tar ett större ansvar för både omsorgs- och hushållsarbetet hemma.
Filmen är framtagen utifrån insikten som lyfts i Bronnie Wares bok ”The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed". Även undersökningar som Sifo gjort i samarbete med begravningsbyrån Fonus visar att många oroar sig för att de kommer ångra, vid livets slutskede, att de varit för lite med sina barn.
Fortfarande få som delar lika
Föräldraförsäkringen har funnits i över 45 år. Redan från början hade båda föräldrarna rätt till lika många dagar med föräldrapenning och man kunde avstå dagar till varandra. 1974 tog mammor ut 99,5 procent av alla dagarna medan pappor tog ut 0,5 procent. 2016 tog mammor ut cirka 75 procent av de utbetalda föräldrapenningdagarna medan pappor tog ut cirka 25 procent. 2018 stod mammorna för cirka 70,7 procent av de utbetalda dagarna och papporna cirka 29,3 procent.
Utvecklingen mot att dela lika på föräldrapenningen går alltså långsamt. Därför har regeringen genom åren gjort justeringar för att få fler att dela på ansvaret. 1995 kom den så kallade mamma- eller pappamånaden. Då reserverades en månad av föräldrapenningen till vardera föräldern. 2002 infördes den andra reserverade månaden och från och med 2016 är tre månader reserverade för vardera föräldern.
Bättre förutsättningar
Det finns många fördelar med att dela lika på föräldrapenningdagarna. Att dela lika bidrar till att båda föräldrarna får bättre förutsättningar för att utveckla sina karriärer, en starkare förankring på arbetsmarknaden högre lön och bättre pension.
Under föräldraledigheten förstärks många beteenden, till exempel vem som städar, tvättar, handlar, lagar mat och köper kläder till barnen. Den som har varit föräldraledig längst fortsätter ofta att göra det mesta av hushållsarbetet även efter föräldraledigheten. Det innebär att många kvinnor, för det är oftast kvinnor, dubbeljobbar, vilket ökar risken för sjukskrivning.
Står barn närmare sin mamma?
Försäkringskassan har gjort en Sifo-undersökning för att ta reda på vilka attityder som finns kring föräldraledighet och vilken relation vuxna har till sina föräldrar. Undersökningen visade att 50 procent av de tillfrågade ringer sin mamma först när de har något att berätta och 10 procent väljer att ringa sin pappa först. Undersökningen visade också att de vars föräldrar som delade mer lika på föräldraledigheten oftare är nöjda med relationen till båda föräldrarna.
Kön går före lön
I Sifo-undersökning svarade hälften av de tillfrågade männen att deras partner tar ut mer föräldraledighet eftersom de tjänar mindre. De anser att den fördelningen är mest gynnsam för familjens ekonomi. Samtidigt visar Försäkringskassans egen statistik att i de fall som kvinnor tjänar mer än män så tar kvinnorna ändå ut fler föräldrapenningdagar.
Pressmeddelande om Sifo-undersökningen
Och trots att det kanske låter konstigt är det många familjer som till och med skulle tjäna ekonomiskt på att låta den som har högst lön vara hemma mer. Det beror bland annat på skatteeffekter och på den föräldralön som många arbetsgivare betalar till den som är föräldraledig. I Föräldrakollen kan du räkna ut hur ekonomin i din familj påverkas av hur ni fördelar föräldrapenningen.
Kan det vara så att det egentligen inte är ekonomin, utan främst normer och värderingar, som påverkar hur vi fördelar föräldraledigheten? Vad tror du?
Ska du bli förälder och har frågor om föräldrapenning?
Under en timme går Jenna och Staffan, båda handläggare inom föräldraförsäkringen, igenom hur föräldraförsäkringen fungerar, vad du som förälder eller blivande förälder behöver veta och tänka på för att kunna göra bra val för er familj. De informerar om Försäkringskassans guider, planeringsverktyg och andra tjänster som hjälper dig att planera och förbereda föräldraledigheten.
Webbinarium för blivande föräldrar
1 timme och 9 minuterUnder en timme går vi igenom hur föräldraförsäkringen fungerar, vad du som förälder eller blivande förälder behöver veta och tänka på för att kunna göra bra val för er familj, och visar Försäkringskassans guider, planeringsverktyg och andra tjänster som hjälper dig att planera och förbereda föräldraledigheten.