Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

E-tjänst för dig som ska få barn

Ska du bli mamma eller pappa? Är det svårt att veta vad du behöver ha koll på innan du är föräldraledig? Vänta barn‑guiden ger dig en att göra-lista, lättlästa artiklar och tips. Med Vänta barn‑guiden får du veta när du behöver anmäla och ansöka om föräldrapenning och hur det funkar med ersättningen 10‑dagar och barnbidraget.

Vem är Vänta barn-guiden till för?

Informationen i guiden anpassas efter om du är gravid eller är partner till den gravida. Den tar också hänsyn till om du jobbar, är arbetssökande, studerande eller har eget företag.

Rätt information, i rätt tid under graviditeten

Vi har delat in guidens information i tre perioder: vecka 1–20, 21–30 och 31–40. På så sätt behöver du bara läsa det som är relevant just nu. Självklart kan du bläddra mellan perioderna och läsa allting på en gång också. Du som vill ha översiktlig information läser de kortare artiklarna, och för dig som är intresserad av att verkligen förstå reglerna finns fördjupad information.

I guiden finns en att göra-lista där du bland annat kan se om och när du behöver uppdatera dina inkomstuppgifter hos oss.

Tips inför föräldraledigheten

Vi tipsar även om saker som inte har med Försäkringskassan att göra, men som kan vara bra att veta ändå. Det handlar till exempel om pension och föräldralön från arbetsgivaren.

Påminnelser på sms eller mejl

När en ny period börjar skickar vi en påminnelse på sms eller mejl till dig för att du inte ska missa någon information i guiden eller punkt i att göra-listan.

Starta vänta barn-guiden

Senast uppdaterad