Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

E-tjänst för dig som ska få barn

Ska du bli mamma eller pappa? Grattis! Då ska du inte missa Vänta barn‑guiden där vi guidar dig inför barnets ankomst och din kommande föräldraledighet. Du får en personlig att göra-lista, lättlästa artiklar och tips samt fördjupad information om till exempel föräldrapenning, barnbidrag och 10‑dagar. Med Vänta barn‑guiden kan du förbereda dig inför din föräldraledighet. Du får till exempel veta när du behöver anmäla och ansöka.

Personlig information för gravid eller partner

Informationen i guiden anpassas efter om du är gravid eller är partner till den gravida, samt om du jobbar, är arbetssökande, studerande eller har eget företag. Din sysselsättning påverkar nämligen hur vi räknar ut din föräldrapenning.

Att göra-lista

I guiden finns en att göra-lista där du bland annat kan se om och när du behöver uppdatera dina inkomstuppgifter hos oss.

Rätt information, i rätt tid under graviditeten

Vi har delat in guidens information i tre perioder: vecka 1–20, 21–30 och 31–40. På så sätt behöver du bara läsa det som är relevant just nu. Självklart kan du bläddra mellan perioderna och läsa allting på en gång också. Du som vill ha översiktlig information läser de kortare artiklarna, och för dig som är intresserad av att verkligen förstå reglerna finns fördjupad information.

Tips inför föräldraledigheten

Vi tipsar även om saker som inte har med Försäkringskassan att göra, men som kan vara bra att veta ändå. Det handlar till exempel om pension och föräldralön från arbetsgivaren.

Påminnelser på sms eller mejl

När en ny period börjar skickar vi en påminnelse på sms eller mejl till dig för att du inte ska missa någon information i guiden eller punkt i att göra-listan.

Logga in på Mina sidor

Guiden finns på Mina sidor. Logga in redan nu och förbered dig inför föräldraledigheten.

Senast uppdaterad