Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Våra yrkesroller

Hos oss får du cirka 14 000 kollegor över hela Sverige. De flesta av oss arbetar som handläggare, utredare eller chefer inom våra olika försäkringar. Men vi är också många som har olika roller inom till exempel it, juridik, ekonomi, HR, kommunikation, säkerhet, verksamhetsutveckling och analys.

Handläggare

Som handläggare på Försäkringskassan utreder och handlägger du ärenden med stöd i lagar och regelverk. Du kan arbeta med olika delar av socialförsäkringen, till exempel föräldraförsäkringen eller bostadsbidrag. Arbetet innebär att du beräknar och fattar beslut om ersättning. Du har tät kontakt med sökande och försäkrade.

Utredare

Som utredare arbetar du med kvalificerade utredningar och fattar beslut utifrån lagar och regelverk. Du kan arbeta med olika delar av socialförsäkringen, till exempel assistansersättning eller sjukpenning. Du har tät kontakt med de försäkrade och hjälper dem att förstå socialförsäkringen och vilka regler som gäller.

Chef

Som chef ansvarar du för att driva en verksamhet och att leda människor utifrån en helhetssyn och den statliga värdegrunden. Du företräder arbetsgivaren och representerar myndigheten externt. Du behöver förhålla dig till en föränderlig omvärld, se saker ur flera perspektiv och fatta komplexa beslut.

Lediga jobb

Senast uppdaterad