Intyg för sjukpenning
Här kan du som har en patient som ska ansöka om sjukpenning läsa om hur du fyller i läkarintyget och vem som gör vad. Här kan du även läsa om alternativ till sjukskrivning.
Alternativ till sjukskrivning och vägar för återgång i arbete
Vad är sjukpenning?
Sjukpenning är ersättning som din patient kan få om hen inte kan arbeta på grund av sjukdom.
Tillfälliga regler med anledning av coronaviruset
Vissa regler för ersättningar från Försäkringskassan är tillfälligt ändrade med anledning av coronaviruset. Uppdatera dig därför om vad som gäller på den här sidan:
Coronaviruset – det här gäller
Frågor och svar om tillfälliga regler för läkarintyget
När ska jag skriva ett läkarintyg?
Du skriver ett läkarintyg om du bedömer att din patient inte kan arbeta på grund av sjukdom.
Normalt behövs inget läkarintyg de första sju dagarna i en sjukperiod. I vissa fall kan en patient behöva läkarintyg från en tidigare tidpunkt. I de fallen kan hen själv ge dig information om det.
Gäller det smittbärarpenning krävs ett läkarintyg från första dagen som visar att patienten inte får arbeta på grund av risken för smitta.
Hur skriver jag intyg som ger Försäkringskassan rätt information?
För att kunna bedöma om en person har rätt till sjukpenning behöver Försäkringskassan ett läkarintyg som ger en medicinsk förklaring till varför personen inte kan arbeta.
Läkarintyget ska bland annat visa hur aktivitetsbegränsningarna på grund av sjukdom påverkar arbetsförmågan och vad läkaren grundar sin bedömning på.
Det måste finnas tillräcklig information i läkarintyget för att Försäkringskassan ska kunna bedöma arbetsförmågan. Vad som är tillräckligt varierar beroende på sjukdomen och vilka arbetsuppgifter personen har.
Så fyller du i ett läkarintyg — steg för steg
Försäkringskassan har just nu två olika intyg för sjukpenning då ett nytt har tagits fram (7804) och ett tidigare håller på att fasas ut (7263). Eftersom det äldre läkarintyget (7263) ska fasas ut är det inte uppdaterat utifrån ”Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2018:54) om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården”, som trädde i kraft 1 mars 2019. Om du är osäker på vilket intyg du har framför dig så hittar du numret längst ned till vänster på intyget. Eftersom intygen innehåller olika uppställning av informationslämningen finns nedan två olika beskrivningar av hur du fyller i ett läkarintyg – steg för steg.
Om patienten inte är känd ska hen styrka sin identitet genom legitimation med foto.
Använd ett enkelt och begripligt språk. Förklara innebörden av medicinska eller andra termer som inte kan anses vara allmänt kända, så att både patienten och Försäkringskassans handläggare kan förstå. Enligt föreskrifterna ska du som läkare vara saklig och opartisk vid insamlingen av det material som ska ligga till grund för intyget.
Vem ska göra vad?
Patienten ska:
- Ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan i de fall läkaren bedömt att sjukskrivning behövs
- Skicka läkarintyget till Försäkringskassan dag 15 om hen inte har bett sin läkare göra det.
- Sjukanmäla sig hos Försäkringskassan dag 1 om hen inte har en arbetsgivare.
Läkaren ska:
- Bedöma om patienten behöver sjukskrivas
- Skriva ett läkarintyg som beskriver diagnos och funktionsnedsättning samt ange på vilket sätt aktivitetsbegränsningen påverkar patientens arbetsförmåga
- Skicka läkarintyget till Försäkringskassan dag 15 om patienten ber om det
Läkarintyget finns elektroniskt i de flesta journalsystemen. Läkare som inte har intyg i sitt journalsystem kan ladda ner en blankett här, använd blankett 7804 då den innehåller mer omfattande hjälptexter.
7804 Läkarintyg för sjukpenning
Försäkringskassan ska:
- Bedöma rätten till sjukpenning
- Betala ut sjukpenning till patienten om alla villkor är uppfyllda
- Utreda din patients behov av samordning och rehabilitering och vid behov kalla till ett avstämningsmöte
Förebyggande sjukpenning
Förebyggande sjukpenning betalas ut för att patienten ska kunna genomgå medicinsk behandling eller rehabilitering som förebygger eller förkortar sjukskrivningen.