Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

EU-kortet – för en säkrare sjukvård utomlands

För att vara säker på att få ta del av den sjukvård man har rätt till på resan är det bra att ha med sig det europeiska sjukförsäkringskortet, EU‑kortet. Det kan beställas kostnadsfritt.

Om du skadar dig eller blir sjuk inom EU/EES eller Schweiz

För att vara säker på att få ta del av den sjukvård man som svensk har rätt till under utlandssemestern ska man ha med sig EU‑kortet.

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES‑land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Kortet är kostnadsfritt och kan beställas på Försäkringskassans hemsida. Skulle man inte hinna få hem kortet innan resan har man ändå det skydd som kortet ger.

Man kan antingen betala fullt pris och spara alla kvitton för att sedan ansöka om ersättning i efterhand, eller ringa till Försäkringskassan och få ett provisoriskt intyg faxat till sjukhuset.

Om du blir sjuk utanför EU/EES eller Schweiz

Blir man sjuk i ett land utanför EU/EES och Schweiz som Sverige inte har något avtal med går det däremot inte att få kostnaderna ersatta av Försäkringskassan. Därför är det även viktigt att ha en privat reseförsäkring som täcker dessa kostnader om man åker till ett land utanför EU. En privat reseförsäkring kan även täcka andra omkostnader.

Beställ EU‑kort

Enklast beställer du kortet på vår webbplats:

Fakta EU‑kortet

  • Berättigar till nödvändig vård vid utlandsvistelse i EU/EES och Schweiz
  • Barn ska ha ett eget EU‑kort
  • Det tar upp till 10 dagar att få kortet efter beställning
  • Det kostar inget att beställa kortet

Så använder du kortet (ec.europa.eu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade länkar

Aktuellt

Fördjupad information om EU-kortet

Senast uppdaterad