Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Utomlands med barn

Om du och ditt barn ska vara utomlands behöver du ha koll på vad som gäller för ersättning från Försäkringskassan, till exempel barnbidrag och föräldrapenning. Du kan behöva anmäla till oss innan du lämnar Sverige. Kontakta oss om du är osäker.

När du reser eller flyttar utomlands kan det påverka din rätt till ersättning från Försäkringskassan. Det beror på vilken ersättning du får, hur länge du ska vara utomlands och till vilket land du reser. Om du får ersättning som du inte har rätt till kan du behöva betala tillbaka.

Föräldraledig utomlands

Du kan resa utomlands under din föräldraledighet och få föräldrapenning och barnbidrag under tiden. Men bara om du är borta i högst sex månader. Om du ska vara borta längre måste du kontakta oss innan du reser.

Långsemester utomlands

Om du reser utomlands kan din rätt till ersättning från Försäkringskassan påverkas.

Utomlands i högst sex månader

Om du planerar att vara utomlands i högst sex månader har du som regel fortfarande rätt till ersättningar från Försäkringskassan.

Om du reser utanför EU, EES, Schweiz eller Storbritannien behöver du ansöka om medgivande för att fortsätta få graviditetspenning, sjukpenning och vab, eller om du ska adoptera och vill ta ut dina 10‑dagar medan du är utomlands.

Utomlands i mer än sex månader

Om du planerar att vara borta i mer än sex månader har du som regel inte rätt till barnbidrag och föräldrapenning under utlandsvistelsen. Anmäl att du ska vara utomlands innan du lämnar Sverige. Annars kan du behöva betala tillbaka pengar som du inte har haft rätt till.

Det finns vissa undantag för dig som flyttar till ett land inom EU/EES. Kontakta oss för att få reda på vad som gäller i ditt fall.

Om du är utomlands i ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket också.

Jag ska flytta utomlands. Ska jag ändra min folkbokföring? (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om ditt barn flyttar utomlands utan dig

Om ditt barn ska bo utomlands i mer än sex månader har du inte längre rätt till barnbidrag för hen. Även ditt bostadsbidrag kan påverkas av att barnet är utomlands. Anmäl till Försäkringskassan innan barnet lämnar Sverige. Annars kan du behöva betala tillbaka pengar som du inte har haft rätt till.

Om ditt barn ska bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla det till Skatteverket också.

Jag ska flytta utomlands. Ska jag ändra min folkbokföring? (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så lämnar du uppgifter om en längre utlandsresa eller en flytt utomlands

Du ansvarar själv för att meddela oss om du reser utomlands och resan kan påverka din rätt till ersättningen.

Senast uppdaterad