Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Graviditets­penning

Graviditetspenning

12 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om vad som gäller om du ska ansöka om graviditetspenning.

 

Graviditetspenning är pengar du kan få om du har ett fysiskt ansträngande arbete eller risker i arbetsmiljön som gör att du inte kan arbeta när du är gravid.

Kan jag få graviditetspenning?

Du kan få graviditetspenning om du är gravid och:

 • inte kan arbeta för att du har ett fysiskt ansträngande arbete eller risker i arbetsmiljön. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få graviditetspenning.
 • inte kan bli omplacerad av din arbetsgivare till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete. (Gäller bara anställda och inte egenföretagare.)

För att få graviditetspenning ska du också:

 • gå miste om arbetsinkomst.
 • vara försäkrad i Sverige. Det är du oftast om du bor eller arbetar här.

När kan jag få graviditetspenning?

Om du får graviditetspenning på grund av ett fysiskt ansträngande arbete så kan du få ersättning tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.

Graviditetspenning betalas ut längst till och med den 11:e dagen före beräknad förlossning. De sista 10 dagarna före beräknad förlossning kan du i stället ta ut föräldrapenning.

 

Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller.

Graviditetspenning betalas ut längst till och med den 11:e dagen före beräknad förlossning. De sista 10 dagarna före beräknad förlossning kan du i stället ta ut föräldrapenning.

 

Som egenföretagare ansvarar du själv för din arbetsmiljö. För att få graviditetspenning på grund av risker i din arbetsmiljö ska du styrka riskerna genom att skicka in ett särskilt läkarutlåtande från en arbetsmiljöspecialist.

En arbetsmiljöspecialist kan vara en läkare med specialistbevis i yrkesmedicin, yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin eller företagsvård. Det kan också vara en yrkeshygieniker som arbetar på en arbets- eller miljömedicinsk klinik.

 

Hur mycket får jag?

Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 754 kronor per dag.

Hur ansöker jag om graviditetspenning?

1. Meddela arbetsgivaren

Meddela din arbetsgivare att du vill bli omplacerad till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete. Om din arbetsgivare kan omplacera dig så kan du inte få graviditetspenning. Säg till din arbetsgivare så fort du vet att du kan få svårt att fortsätta arbeta på grund av din graviditet.

2. Be om ett utlåtande från arbetsgivaren

Kan du inte bli omplacerad ska din arbetsgivare fylla i ett utlåtande och skicka in till Försäkringskassan.

7206 Utlåtande från arbetsgivare om omplacering av en gravid anställd 

3. Ansök på Mina sidor

Tänk på att lämna in din ansökan så snart som möjligt. Du kan vanligtvis inte få ersättning för tiden innan du ansökt om graviditetspenning.

4. Du får ett beslut

Om din ansökan är komplett och vi har fått in utlåtandet från din arbetsgivare så tar det högst 30 dagar innan du får ett beslut. Saknas något kontaktar vi dig så snart som möjligt.

5. Skicka in försäkran

Efter att du har fått ditt beslut ska du skicka in en försäkran där du skriver vilka dagar du inte har kunnat arbeta eller inte kommer att kunna arbeta. Du lämnar försäkran på Mina sidor.

   

6. Utbetalning

Utbetalningsdagar:

 • Om du är född dag 1–10 kommer pengarna den 25:e i varje månad.
 • Om du är född dag 11–20 kommer pengarna den 26:e i varje månad.
 • Om du är född dag 21–31 kommer pengarna den 27:e i varje månad.

Avvikande utbetalningsdagar

Utbetalningsdatum och handläggningstider

När syns utbetalningen på Mina sidor?

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning 1 bankdag innan pengarna kommer.

7. Anmäl förändringar

Det är viktigt att du meddelar oss om din lön eller din arbetstid förändras.

 Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten öppnas nytt fönster öppnas i nytt fönster

Vanliga frågor

Om du är anställd

Riskfyllt arbete kan till exempel vara arbetsuppgifter eller miljöer där du kommer i kontakt med skadliga ämnen som kan skada din hälsa eller ditt barn. Det är din arbetsgivare som har ansvaret för att bedöma om du kan fortsätta arbeta eller inte.

Om du är egenföretagare

Som egenföretagare ansvarar du själv för din arbetsmiljö. För att få graviditetspenning på grund av risker i din arbetsmiljö ska du styrka riskerna genom att skicka in ett särskilt läkarutlåtande från en arbetsmiljöspecialist. En arbetsmiljöspecialist kan vara en läkare med specialistbevis i yrkesmedicin, yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin eller företagsvård. Det kan också vara en yrkeshygieniker som arbetar på en arbets-eller miljömedicinsk klinik.

7204 Särskilt läkarutlåtande för gravid egenföretagare vid risker i arbetet (77 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Ett fysiskt ansträngande arbete kan till exempel vara ett arbete som innebär tunga lyft, svåra rörelser eller monotona rörelser som ger ensidig belastning.

Ja, du kan få graviditetspenning på 25, 50 eller 75 procent omfattning av en dag. Du måste också förkorta din arbetstid med samma omfattning per dag som du ansöker om.

Ja, om du skulle ha arbetat under den period du ansöker om graviditetspenning.

Ja, om du kan styrka riskerna. Som egenföretagare ansvarar du själv för din arbetsmiljö. För att få graviditetspenning på grund av risker i din arbetsmiljö ska du styrka riskerna genom att skicka in ett särskilt läkarutlåtande från en arbetsmiljöspecialist.

En arbetsmiljöspecialist kan vara en läkare med specialistbevis i yrkesmedicin, yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin eller företagsvård. Det kan också vara en yrkeshygieniker som arbetar på en arbets- eller miljömedicinsk klinik.

Ja, du måste arbeta under en del av den tid du ansöker om graviditetspenning för eller ha avtalat med din arbetsgivare att du skulle ha arbetat.

Om du söker för fysiskt ansträngande arbete

Om du har enskild firma och ansöker om graviditetspenning för att du har ett fysiskt ansträngande arbete behöver du bara skicka in en ansökan till oss. Du behöver alltså inte skicka med ett utlåtande om omplacering från arbetsgivaren.

Om du söker för risker i arbetsmiljön

Som egenföretagare ansvarar du själv för din arbetsmiljö. För att få graviditetspenning på grund av risker i din arbetsmiljö ska du styrka riskerna genom att skicka in ett särskilt läkarutlåtande från en arbetsmiljöspecialist.

En specialist kan vara en läkare med specialistbevis i yrkesmedicin, yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin eller företagsvård. Det kan också vara en yrkeshygieniker som arbetar på en arbets- eller miljömedicinsk klinik.

7204 Särskilt läkarutlåtande för gravid egenföretagare vid risker i arbetet (77kB)pdf öppnas i nytt fönster

Ja.

Du är försäkrad i Sverige om du arbetar här. Det finns några undantag från regeln. Du kan arbeta i ett annat land och ändå vara försäkrad i Sverige. Det finns också tillfällen när du kan arbeta i Sverige men vara försäkrad i ett annat land. Ring till kundcenter på 0771-524 524 om du vill veta vad som gäller för dig som:

 • arbetar som sjöman
 • är utsänd av en svensk arbetsgivare till ett annat land eller är utsänd av en utländsk arbetsgivare till Sverige
 • är diplomat
 • arbetar i två eller flera länder
 • är offentligt anställd av en förvaltning som tillhör Sverige men arbetar i ett annat land
 • arbetar som flygande personal
 • är kontraktsanställd inom EU
 • har fått dispens att tillhöra svensk socialförsäkring

Ja, du kan behålla din graviditetspenning när du vistas inom EU/EES-området eller Schweiz. Om du åker till ett land utanför EU/EES-området eller Schweiz måste du begära ett medgivande från Försäkringskassan innan du åker. Du ansöker på Mina sidor.


Om du inte kan använda Mina sidor kan du ansöka på blankett.

7430 Begär medgivande för ersättning vid utlandsvistelse

Om du har tekniska problem

Om ditt e-leg inte funkar eller om du har andra tekniska problem kan du få hjälp på sidorna för teknisk support. Där finns möjlighet att få hjälp av en handläggare direkt i ett webbmöte. Du kopplas då ihop med handläggaren som ser din skärm och kan hjälpa dig. Webbmöten är tillgängliga samma tider som kundcenter har öppet.

Teknisk support

Om du har skyddad identitet

Om du har skyddad identitet kan du tyvärr inte använda alla e-tjänster som finns på Mina sidor. Du kan istället ansöka på pappersblankett.

Om du måste ansöka på en pappersblankett

Alla blanketter som finns tillgängliga för nedladdning på webbplatsen hittar du på sidan Blanketter och intyg.

Blanketter och intyg