Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Föräldrapenning innan barnet föds

 
Föräldrapenning innan barnet fötts 7 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om hur du anmäler om föräldrapenning innan ditt barn är fött.

 

Redan innan barnet föds kan föräldrarna ta ut föräldrapenning för att förbereda sig inför barnets ankomst.

När kan man ta ut föräldrapenning innan barnet föds?

Du som är gravid kan börja ta ut föräldrapenning 60 dagar innan din beräknade förlossning.

Båda föräldrarna kan också ta ut föräldrapenning för att delta i föräldrautbildning innan barnet föds. Det gäller även när ni besöker mödravården och det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen och fram till förlossningsdagen.

Du kan få föräldrapenning om du eller din partner väntar barn och du är försäkrad i Sverige. Du är normalt försäkrad i Sverige om du bor eller arbetar här.

I vänta barn‑guiden guidar vi dig inför barnets ankomst och din kommande föräldraledighet.

Hur mycket pengar kan jag få?

I vårt beräkningsverktyg Räkna på föräldrapenning kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.

Så ansöker du om föräldrapenning innan barnet föds

Först ska du anmäla att du kommer att vara ledig och sedan ansöker du om pengarna. Du kan anmäla när du vill, men senast samma dag som du vill ha ersättning för.

1. Anmäl

 

Skicka in ditt intyg om graviditet. Intyget fungerar som din anmälan och du kan ansöka om föräldrapenning i nästa steg.

Skicka intyget till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund.

 

Anmäl genom att ringa till kundcenter på 0771‑524 524.

2. Ansök

3. Utbetalning

Om din ansökan är komplett betalas pengarna ut inom 30 dagar. Annars kontaktar vi dig inom en vecka. Pengarna kommer den 25:e varje månad.

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.

Avvikande utbetalningsdagar

Utbetalningsdatum och handläggningstider

Om du vill ändra din ansökan

Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny ansökan. Om du gör din nya ansökan med ändringen senaste den 15:e i månaden får du rätt belopp vid nästa utbetalning.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

  • Nej, inte om det är 6 månader eller kortare tid kvar till den planerade förlossningen. Din föräldrapenning beräknas på den inkomst du hade innan du gick ner i arbetstid.

  • Nej, inte om du meddelar det minst två månader i förväg. Enligt lag har du rätt att vara föräldraledig när du tar ut föräldrapenning. När du meddelar din arbetsgivare att du ska vara föräldraledig ska du också berätta hur länge du planerar att vara ledig. På vissa arbetsplatser kan det finnas kollektivavtal med andra regler, så det kan vara bra att prata både med facket och arbetsgivaren för att veta vad som gäller.

  • Ja, den som är gravid kan avstå några av sina föräldradagar till dig. Det är enklast att göra på Mina sidor.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad