Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Vård av närstående

En medarbetare som är ledig från jobbet för att vårda en närstående, som har en livshotande sjukdom, kan få närståendepenning från Försäkringskassan.

När kan en medarbetare få närståendepenning?

En medarbetare har rätt att vara ledig från jobbet och ansöka om närståendepenning för att vårda en närstående som har en livshotande sjukdom. Som närstående räknas medarbetarens familj och närmaste släkt men även andra som hen har nära relationer med, till exempel vänner eller grannar.

Personen som är sjuk har 100 dagar för närståendepenning som din medarbetare kan dela tillsammans med övriga närstående.

Du behöver inte betala lön till en medarbetare som har närståendepenning, men du kan göra det om du vill. Om medarbetaren får mer än 10 procent av sin normala lön under frånvaron ska hen uppge det i ansökan och det kan leda till att närståendepenningen minskas.

Vad räknas som vård?

Med vård menas att ge stöd till den som är sjuk som ett komplement till samhällets insatser. Vård kan också vara att uträtta ärenden, till exempel att handla mat och mediciner eller att följa med till läkare.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade länkar

Information för medarbetaren

Senast uppdaterad