Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Checklista för blivande föräldrar

En enkel checklista på vad som kan vara bra att tänka på inför föräldraledigheten.

Att göra för båda föräldrar

1. Vänta barn-guiden

I Vänta barn‑guiden får du en personlig att göra-lista, lättlästa artiklar och tips samt fördjupad information om till exempel föräldrapenning, barnbidrag och 10‑dagar. Du får även veta om du behöver uppdatera din inkomst hos oss och när du behöver anmäla och ansöka. Informationen i guiden anpassas efter om du är gravid eller partner till den gravida, samt om du jobbar, är arbetssökande, studerande eller har eget företag. Din sysselsättning påverkar nämligen hur vi räknar ut din föräldrapenning.

2. Meddela oss dina inkomstuppgifter

Om du är anställd ska du be din arbetsgivare logga in på forsakringskassan.se och lämna dina inkomstuppgifter med kod 5033 i e-tjänsten ”Lämna svar på inkomstförfrågan”.

Om du är studerande eller arbetssökande ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta vilka uppgifter vi behöver få av dig.

Om du är egenföretagare ska du ringa till kundcenter på 0771-17 90 00 för att få veta vilka uppgifter vi behöver få av dig. Säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

3. Planera föräldraledigheten

Du planerar din föräldraledighet med hjälp av e-tjänsten för att planera och ansöka om föräldrapenning. Där kan du också se hur mycket pengar du får.

Om du inte kan använda e-tjänsten Planera föräldrapenning, kan du använda Räkna på föräldrapenning i stället. Där kan du se hur mycket du kan få i föräldrapenning.

4. Ansök om föräldrapenning

Om du inte kan logga in i e-tjänsten ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 och beställa en pappersblankett för att kunna ansöka om föräldrapenning.

Tips

Lär dig om SGI (sjukpenninggrundande inkomst)

SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket pengar du tjänar. Beloppet ligger till grund för hur mycket pengar du kan få i föräldrapenning. I SGI-guiden kan du läsa om SGI och hur det påverkar hur mycket pengar du får i ersättning.

Bekräfta föräldraskap

Om ni inte är gifta när barnet föds kommer den gravida föräldern att få alla dagar med föräldrapenning och ensam vårdnad om barnet. För att den andra föräldern också ska kunna bli vårdnadshavare och få sina föräldrapenningdagar måste ni bekräfta faderskapet eller föräldraskapet. Under barnets första 14 dagar kan ni göra det digitalt via en e‑tjänst hos Skatteverket. Om ni inte kan använda e‑tjänsten, eller om barnet har hunnit bli äldre än 14 dagar, måste ni kontakta kommunen där ni bor.

Bekräfta att du blivit förälder (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Meddela arbetsgivaren

När du har bestämt dig för att vara föräldraledig ska du anmäla det till din arbetsgivare senast två månader innan din ledighet. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan andra tider gälla så kolla upp vad som gäller på just ditt jobb.

Barnbidraget kommer automatiskt

Barnbidraget betalas automatiskt ut till dig om du är vårdnadshavare. Den första utbetalningen kommer månaden efter att barnet har fötts. Därefter kommer barnbidraget den 20:e varje månad.

Barnbidrag och flerbarnstillägg

Ställ frågor till handläggare

På Facebook svarar våra handläggare på dina frågor om föräldraledighet och annat som rör dig som är blivande förälder.

Försäkringskassan – förälder (facebook.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela jämställt

Att dela lika på föräldrapenningdagarna bidrar till att båda föräldrarna får en bättre förankring på arbetsmarknaden, högre lön och pension.

Det som är bra delar man lika på

Bostadsbidrag

Om du har barn och en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Använd vår tjänst Räkna på bostadsbidrag för att se om du kan ha rätt till bostadsbidrag.

Glöm inte bort pensionen

När du blir förälder och tar föräldraledigt, eller eventuellt jobbar deltid under småbarnsåren, kan din pension påverkas.

Pensionsmyndigheten (pensionsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Skicka in intyg om graviditet

Du som är gravid ska skicka ditt intyg om graviditet till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund

Det fungerar som din anmälan om att du kommer att vilja ha föräldrapenning senare. Du får intyget av din barnmorska ungefär i vecka 20.

 

10-dagar

Du har rätt att vara ledig från jobbet i 10 dagar i samband med barnets födsel. Dagarna ska ge dig möjlighet att vara med vid förlossningen, lära känna barnet och ta hand om andra barn i familjen.

10‑dagar vid barns födelse

Anmäl föräldrapenning om du ska vara föräldraledig

Om du ska vara föräldraledig när barnet har fötts ska du anmäla att du vill ha föräldrapenning. Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för.

Senast uppdaterad