Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Checklista för blivande adoptivföräldrar

När man ska adoptera är det mycket att tänka på och därför kan det vara bra med en checklista.

Om du ska adoptera ett barn utomlands – skicka in en kopia av beslutet om medgivande

Du som ska adoptera ett barn utomlands ska skicka in en kopia av beslutet om medgivande från socialnämnden till Försäkringskassan, innan du reser för att hämta barnet.

Du eller ni som är adoptivföräldrar, behöver bara skicka in beslutet med ditt eller era namn, personnummer och datumet när socialnämnden fattade beslut om medgivande.

Skicka det till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund

1. Meddela oss dina inkomstuppgifter

Om du ska ansöka om föräldrapenning eller 10‑dagar behöver du meddela vilken inkomst du har för att vi ska kunna beräkna hur mycket pengar du ska få.

Om du är anställd ska du be din arbetsgivare logga in på forsakringskassan.se och lämna dina inkomstuppgifter med kod 5033 i e‑tjänsten ”Lämna svar på inkomstförfrågan”.

Om du är studerande eller arbetssökande ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta vilka uppgifter du behöver lämna.

Om du är egenföretagare ska du ringa till kundcenter på 0771‑17 90 00 för att få veta vilka uppgifter du behöver lämna. Säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

2. Ansök om 10‑dagar

Du som förälder kan få 10 dagar i samband med adoption av ett barn som är yngre än 10 år. De är till för att du ska lära känna ditt barn. Ersättningen du får när du tar ut dina 10‑dagar heter tillfällig föräldrapenning.

10-dagar vid barns adoption

3. Planera föräldrapenning

Du planerar din föräldrapenning i e-tjänsten Planera föräldrapenning. Där kan du också se hur mycket pengar du får.

Om du inte kan använda e-tjänsten, kan du använda Räkna på föräldrapenning i stället. Där kan du se hur mycket du kan få i föräldrapenning beroende på hur många dagar du väljer att vara ledig.

4. Anmäl och ansök om föräldrapenning

När du avstår från att arbeta för att ta hand om ditt barn kan du få föräldrapenning. Du kan få föräldrapenning även om du är arbetslös och avstår från att söka arbete, eller om du studerar och gör studieuppehåll.

Föräldrapenning vid adoption

5. Barnbidrag

Du kan få barnbidrag från månaden efter att du fått barnet i din vård. Ring kundcenter på 0771‑524 524 så hjälper vi dig.

Tips

Adoptionsbidrag

Adoptionsbidrag är pengar du får för att täcka en del kostnader när du adopterar barn från ett annat land. När din adoption har blivit giltig i Sverige kan du ansöka om adoptionsbidraget. Du måste ansöka inom 1 år från den dag då adoptionen blev giltig.

Adoptionsbidrag

Underhållsstöd

Underhållsstöd är pengar som du som har adopterat ett barn från utlandet kan ansöka om ifall du har adopterat ensam. Det ska kompensera barnet ekonomiskt för det underhållsbidrag hen annars skulle ha fått av en andra förälder.

Underhållsstöd vid adoption

Meddela arbetsgivaren

När du har bestämt dig för att vara föräldraledig ska du anmäla det till din arbetsgivare senast 2 månader innan din ledighet. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan andra tider gälla så kolla upp vad som gäller på just ditt jobb.

Lär dig om sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket pengar du tjänar. Beloppet ligger till grund för hur mycket pengar du kan få i föräldrapenning. I SGI-guiden kan du läsa om SGI och hur det påverkar hur mycket pengar du får i ersättning:

Ställ frågor till handläggare

På Facebook svarar våra handläggare på dina frågor om föräldraledighet och annat som rör dig som är blivande förälder.

Försäkringskassan – förälder (facebook.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela jämställt

Att dela lika på föräldrapenningdagarna bidrar till att båda föräldrarna får en bättre förankring på arbetsmarknaden, högre lön och pension.

Det som är bra delar man lika på

Bostadsbidrag

Om du har barn och en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Använd vår tjänst Räkna på bostadsbidrag för att se om du kan ha rätt till bostadsbidrag.

Glöm inte bort pensionen

När du blir förälder och tar föräldraledigt, eller eventuellt jobbar deltid under småbarnsåren, kan din pension påverkas.

Pensionsmyndigheten (pensionsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad