Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Checklista för blivande adoptivföräldrar

Här hittar du en enkel checklista på vad som kan vara bra att tänka på när du adopterar.

1. Skicka in en kopia av beslutet om medgivande

Innan ni reser för att hämta barnet ska ni skicka in en kopia av beslutet om medgivande från socialnämnden. Ni behöver bara skicka in beslutet med förälderns eller föräldrarnas namn och personnummer samt datumet när socialnämnden fattade beslut om medgivande.

Skicka det till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund

2. Meddela oss dina inkomstuppgifter

Om du ska ansöka om föräldrapenning eller 10-dagar behöver vi veta vad du har för inkomst för att kunna beräkna hur mycket pengar du ska få.

Om du är anställd ska du be din arbetsgivare logga in på forsakringskassan.se och lämna dina inkomstuppgifter med kod 5033 i e‑tjänsten ”Lämna svar på inkomstförfrågan”.

Om du är studerande eller arbetssökande ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta vilka uppgifter vi behöver få av dig.

Om du är egenföretagare ska du ringa till kundcenter på 0771‑17 90 00 för att få veta vilka uppgifter vi behöver få av dig. Säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

3. 10‑dagar

10-dagar är de dagar som du får i samband med adoption av ett barn som är yngre än 10 år. Om ni är två föräldrar får ni fem dagar var. Om du är ensam förälder får du alla dagarna. Du kan ta ut dagarna när du har fått barnet i din vård, antingen under resan eller efteråt när ni är tillbaka hemma. Om du ska ta ut dina 10‑dagar utomlands behöver du få ett medgivande från Försäkringskassan.

10-dagar vid barns adoption

4. Planera föräldraledigheten

Du planerar din föräldraledighet i e-tjänsten Planera föräldrapenning. Där kan du också se hur mycket pengar du får.

Om du inte kan använda e-tjänsten Planera föräldrapenning, kan du använda Räkna på föräldrapenning i stället. Där kan du se hur mycket du kan få i föräldrapenning.

5. Anmäl föräldrapenning

Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för. För att anmäla här på webbplatsen behöver barnet ett personnummer. Om barnet inte har ett personnummer kan du ringa kundcenter på 0771‑524524.

6. Ansök om föräldrapenning

Om du inte kan använda e-tjänsten ska du ringa till kundcenter på 0771‑524 524 och beställa en pappersblankett för att kunna ansöka om föräldrapenning.

7. Barnbidrag

Du kan få barnbidrag från månaden efter att du fått barnet i din vård. Ring kundcenter på 0771‑524 524 så hjälper vi dig.

Tips

Adoptionsbidrag

Adoptionsbidrag är pengar du får för att täcka en del kostnader när du adopterar barn från ett annat land. När din adoption har blivit giltig i Sverige kan du ansöka om adoptionsbidraget. Du måste ansöka inom ett år från den dag då adoptionen blev giltig.

Adoptionsbidrag

Underhållsstöd

Underhållsstöd är pengar som du som har adopterat ett barn från utlandet kan ansöka om ifall du har adopterat ensam. Det ska kompensera barnet ekonomiskt för det underhållsbidrag det annars skulle ha fått av en andra förälder.

Underhållsstöd vid adoption

Meddela arbetsgivaren

När du har bestämt dig för att vara föräldraledig ska du anmäla det till din arbetsgivare senast två månader innan din ledighet. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan andra tider gälla så kolla upp vad som gäller på just ditt jobb.

Lär dig om SGI (sjukpenninggrundande inkomst)

SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket pengar du tjänar. Beloppet ligger till grund för hur mycket pengar du kan få i föräldrapenning. I SGI-guiden kan du läsa om SGI och hur det påverkar hur mycket pengar du får i ersättning.

Ställ frågor till handläggare

På Facebook svarar våra handläggare på dina frågor om föräldraledighet och annat som rör dig som är blivande förälder.

Försäkringskassan – förälder (facebook.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dela jämställt

Att dela lika på föräldrapenningdagarna bidrar till att båda föräldrarna får en bättre förankring på arbetsmarknaden, högre lön och pension.

Det som är bra delar man lika på

Bostadsbidrag

Om du har barn och en låg inkomst kan du ha rätt till bostadsbidrag. Använd vår tjänst Räkna på bostadsbidrag för att se om du kan ha rätt till bostadsbidrag.

Glöm inte bort pensionen

När du blir förälder och tar föräldraledigt, eller eventuellt jobbar deltid under småbarnsåren, kan din pension påverkas.

Pensionsmyndigheten (pensionsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad