Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

10-dagar vid barns adoption

 
10 dagar vid barns adoption 7 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om ersättning vid 10-dagars ledighet i samband med barns adoption.

 

10-dagar är dagar som du som förälder får i samband med adoption av ett barn som är yngre än 10 år. De är till för att du ska lära känna ditt barn. Ersättningen du får när du tar ut dina 10‑dagar heter tillfällig föräldrapenning.

Kan man få ersättning för 10‑dagar?

Ja, om du är försäkrad i Sverige. Det är du oftast om du bor eller arbetar här.

Hur mycket pengar kan jag få?

Ersättningen för 10 dagar är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst, men det finns ett tak för hur mycket pengar du kan få. Om du tjänar mer än 7,5 prisbasbelopp så får du inte ersättning för den del av din inkomst som ligger över taket.

När kan man ta ut dagarna?

Du kan ta ut dagarna när du har fått barnet i din vård. Sedan går det bra att ta ut dagarna antingen under resan eller efteråt när ni är tillbaka hemma.

Så ansöker du om ersättning för 10‑dagar

Ansök

När du har börjat arbeta eller söka arbete igen loggar du in på Mina sidor för att ansöka om pengar för de dagar du varit ledig.

Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.

Utbetalning

Utbetalningsdatum och handläggningstider

Om dagarna ska tas ut i ett land som inte tillhör EU/EES-land eller Schweiz

Om du vill ta ut de 10 dagarna i ett land som inte är EU/EES-land eller Schweiz ska du kontakta oss innan du reser för att få ett medgivande vid utlandsvistelse. Medgivandet kan vara skriftligt eller muntligt. Ett skriftligt meddelande får du genom att ansöka på Mina sidor.

Om du inte kan använda Mina sidor kan du ansöka på blankett:

7430 Begär medgivande för ersättning vid utlandsvistelse Pdf, 132 kB.

Om du vill ta ut dagarna i ett EU/EES-land eller Schweiz behöver du inget medgivande.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

  • Ja, du får alltid ersättning för 10 dagar per barn. Vid tvillingadoption får du 20 dagar, vid trillingadoption 30 dagar, och så vidare.

  • Ja, om du skulle ha arbetat eller fått a-kassa för lördag och söndag så kan du få ersättning även för lördagar och söndagar.

  • Ja, det går bra. Du kan ta ut ersättning för 25, 50 eller 75 procent av din vanliga arbetstid. Du kan alltså ta ut 20 halva dagar istället för 10 hela. Du kan även ta ut 1/8‑dels dagar, som motsvarar 12,5 % av normalarbetstiden.

  • Nej, du kan inte ansöka eftersom det kräver inloggning med personnummer. Ring till Försäkringskassan så skickar vi hem en blankett till dig. Tänk på att Försäkringskassan måste få din ansökan senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.

  • Om ni är två föräldrar har ni rätt till 5 dagar var, men ni kan fördela dagarna som det passar er. En av er kan till exempel ta ut alla 10 dagar.

    Om du adopterar som ensamstående har du rätt till alla 10 dagar. Om du vill att någon närstående ska ta ut 10‑dagarna, eller om du vill dela de 10 dagarna med en närstående, behöver du ringa till oss på 0771‑524 524.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad