Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Flytta utomlands

Teckenspråk Flytta utomlands Actions
Loading...

Flytta utomlands

7 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som ska flytta utomlands och inte arbetar eller studerar, om du till exempel är pensionär.

 

Här kan du läsa om vad som gäller för dig som ska flytta utomlands och inte arbetar eller studerar, till exempel om du är pensionär.

Kontakta oss om du får ersättning eller bidrag och flyttar till ett annat land. Då hjälper vi dig så att du slipper bli återbetalningsskyldig.

Du som flyttar inom EU/EES eller Schweiz och tar ut svensk allmän pension kan ha rätt till sjukvård och tandvård i Sverige. Tänk på att tjänstepension inte är en allmän pension. 

För att få sjukvård i det land som du flyttar till och sjukvård och tandvård i Sverige, ska du ansöka om ett intyg om registrering för hälso- och sjukvård E121 (S1) från Försäkringskassan. Du ansöker på Mina sidor.

Om du inte kan använda Mina sidor kan du ansöka på blankett.

5435 Ansökan om EU-kort, intyg E106, E109, E121, S1 eller Intyg om rätt till vård i Sverige, om du bor utanför Sverige (105 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Du behöver också anmäla till oss att du flyttar utomlands. Du anmäler på Mina sidor.

Om du inte kan anmäla på Mina sidor kan du anmäla på blankett. 

5459 Flyttning till eller arbete i ett annat land (166 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Vilken vård kan jag få med intyget?

När ditt intyg E121 börjar gälla har du rätt till den sjukvård som ingår i det allmänna vårdsystemet i det land som du har flyttat till. Du betalar den patientavgift som gäller i landet. Både hur mycket vård som ingår och patientavgiften kan skilja sig mycket från hur det är i Sverige. 

När ditt intyg om registrering för hälso- och sjukvård är godkänt skickar vi ett svenskt EU-kort till dig. EU-kortet använder du för att få nödvändig vård när du reser i EU/EES-länder eller i Schweiz. EU-kortet ska inte användas när du behöver vård i det land som du flyttat till eller i Sverige.      

Min partner har inte pension, vad gäller för hen?

Om din make, maka eller registrerade partner flyttar med dig och inte har något arbete eller någon egen pension kan hen ansöka om att bli försäkrad genom ditt intyg om registrering för hälso- och sjukvård. Hen ansöker på Mina sidor.

Om hen inte kan använda Mina sidor kan hen ansöka på blankett.

5435 Ansökan om EU-kort, intyg E106, E109, E121, S1 eller Intyg om rätt till vård i Sverige, om du bor utanför Sverige (105 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Hen behöver också anmäla sin flytt utomlands till oss. Det gör hen på Mina sidor.

Om du inte kan anmäla på Mina sidor kan du anmäla på blankett.

5459 Flyttning till eller arbete i ett annat land (166 kB)pdf öppnas i nytt fönster

 

Kontakta oss om du får ersättning eller bidrag och flyttar till ett annat land. Då hjälper vi dig så att du slipper bli återbetalningsskyldig.

Du som ska flytta utanför EU/EES och Schweiz kan vanligen inte få förmåner från den svenska socialförsäkringen, till exempel bostadsbidrag, sjukpenning eller aktivitetsstöd. Du förlorar också din rätt till EU-kortet.

Du har vanligen inte heller samma rätt till sjukvård och tandvård i Sverige. Kontakta ditt landsting för information.

 

Vanliga frågor

Du ska kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det land som du flyttar till. Det ska du göra eftersom du inte längre har rätt till förmånerna inom den svenska socialförsäkringen, och inte heller till sjukvård samt tandvård i Sverige. 

Så länge du är bosatt i Sverige kan du inte få ett intyg om registrering för hälso- och sjukvård. Du är försäkrad i Sverige tills du flyttar till det andra landet. 

Även om intyget godkänns hos motsvarigheten till Försäkringskassan efter inflyttningen, gäller intyget retroaktivt från det datum som du kom till det andra landet.

Om du blir sjuk på resan till det land som du ska flytta till använder du ditt svenska EU-kort.

Om du blir sjuk i det land som du har flyttat till innan ett intyg om registrering för hälso- och sjukvård godkänts betalar du hela kostnaden själv och kan sedan ansöka om ersättning från myndigheten i landet. Spara kvitton och kom ihåg att det bara gäller allmän vård och att du inte kan få tillbaka patientavgiften.


Du förnyar ditt EU-kort och ditt intyg om rätt till vård i Sverige genom att skicka in blanketten

5435 Ansökan om EU-kort, intyg E106, E109, E121, S1 eller Intyg om rätt till vård i Sverige, om du bor utanför Sverige (105 kB)pdf öppnas i nytt fönster

Ring kundcenter på 0771-524 524 för att få ett nytt intyg och ett EU kort. Berätta gärna att du har E121 sedan tidigare. 

EU-kortet går automatiskt till den adress som vi har registrerat som din bosättningsadress. Tänk därför på att beställa kortet i god tid innan du ska ut och resa. 

Försäkringskassan kan skicka ett provisoriskt pappersintyg till en annan adress. Intyget ger samma rättigheter som EU-kortet. Ring kundcenter på 0771-524 524 om du behöver ett provisoriskt pappersintyg. 

Vårdgivaren i Spanien kräver ibland att du visar upp ett intyg om att du är pensionär. Försäkringskassan utfärdar intyget på spanska. Kontakta kundcenter på 0771-524 524 för att ansöka om intyget.

Om du är ansluten till tjänsten Mina meddelanden kommer ditt bekräftelsebrev att skickas till din digitala brevlåda istället för hem till dig med papperspost.

Om Mina meddelanden

Ja. Men du måste ansöka om ett intyg om registrering för hälso- och sjukvård från Försäkringskassan först. Du ansöker på blankett.

5435 Ansökan om EU-kort, intyg E106, E109, E121, S1 eller Intyg om rätt till vård i Sverige, om du bor utanför Sverige.
Intyget du får heter Intyg 5163. Det ska du ta med och visa upp för din tandläkare eller tandhygienist vid besöket.

Om du får pension från fler länder än Sverige är din rätt till tandvårdsstöd begränsad till nödvändig tandvård, och du måste kunna visa upp EU-kort eller provisoriskt EU-kort från landet där du bor. Om du bor i ett annat nordiskt land räcker det med att visa ID-handling och uppge din hemadress.

Nödvändig tandvård betyder att du inte får tandvårdsstöd för tandvårdsbehandlingar som är planerade sedan tidigare, eller som kan vänta till du har återvänt till landet där du är bosatt. Sådan behandling får du betala helt själv. Det är din behandlare som bedömer om din behandling är nödvändig tandvård.

Statligt tandvårdsstöd