Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

10-dagar vid barns födelse

10 dagar vid barns födelse

7 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om ersättning för 10-dagars ledighet vid barns födelse.

Delta i språkrådets undersökning om svenskt teckenspråk

Delta i språkrådets undersökning om myndighetens information på svenskt teckenspråk.

Undersökning om myndigheternas information på finska och på svenskt teckenspråk öppnas i nytt fönster

 

Den förälder som inte är gravid kan få ersättning för 10 dagars ledighet i samband med att barnet föds. Dagarna ska ge möjlighet att vara med vid förlossningen, lära känna barnet och ta hand om andra barn i familjen. Ersättningen du får heter tillfällig föräldrapenning.

Kan jag få ersättning för 10-dagar?

Ja, om

  • du är försäkrad i Sverige. Det är du oftast om du bor eller arbetar här.
  • barnet bor i Sverige eller inom EU/EES eller Schweiz.

Du kan också få ersättning för 10-dagar om den gravida föräldern är ensamstående och du är en närstående.

Hur mycket får jag?

I Kassakollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket ersättning du får för dina 10-dagar. Du får knappt 80 procent av din lön.

Kassakollen

Hur ansöker jag om ersättning för 10-dagar?

1. Ansök

När du har börjat arbeta eller söka arbete igen loggar du in på Mina sidor för att ansöka om pengar för de dagar du varit ledig. Du måste ta ut 10-dagarna innan det har gått 60 dagar sedan hemkomsten efter förlossningen. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.

2. Utbetalning

Avvikande utbetalningsdagar

Utbetalningsdatum och handläggningstider

När syns utbetalningen på Mina sidor?

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning 1 bankdag innan pengarna kommer.

 Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten öppnas nytt fönster öppnas i nytt fönster

Vanliga frågor

Ja, du får alltid ersättning för 10 dagar per barn. Vid tvillingfödsel får du 20 dagar, vid trillingfödsel 30 dagar, och så vidare.

Ja, om du skulle ha arbetat lördag och söndag så kan du få ersättning även för dessa dagar.

Ja, det går bra. Du kan ta ut ersättning för 25, 50 eller 75 procent av din vanliga arbetstid. Du kan alltså ta ut 20 halva dagar istället för 10 hela. Du kan även ta ut 1/8-dels dagar, som motsvarar 12,5 % av normalarbetstiden.

Nej, du kan inte ansöka eftersom det kräver inloggning med personnummer. Ring till Försäkringskassan så skickar vi hem en blankett till dig. Tänk på att Försäkringskassan måste få din ansökan senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.Nej. För att kunna ansöka om 10-dagar måste båda vårdnadshavarna ha svenska personnummer. Om ni inte har det kan ni istället ansöka på blankett. Ring kundcenter på 0771-524 524 för att beställa en blankett. Du kan inte ladda ner blanketten här på webbplatsen.

Det är i första hand den förälder som inte varit gravid som har rätt till de tio dagarna. Men om föräldern som varit gravid är ensamstående kan Försäkringskassan bevilja en annan person de tio dagarna istället. Även den som är förälder till ett äldre barn i familjen (och som inte är förälder till det nyfödda barnet) kan använda dagarna för att vårda det äldre barnet, om man själva kommer överens om det. En förutsättning för att kunna få ersättning för dessa dagar är att man avstår från sitt arbete.