Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om socialförsäkringen

Den svenska socialförsäkringen omfattar i stort sett alla som bor eller arbetar i Sverige. Försäkringen är en viktig del av de offentliga trygghetssystemen och har stor betydelse, inte bara för enskilda, hushåll och företag, utan för hela samhällsekonomin.

Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de ersättningar som ingår i socialförsäkringen. Utbetalningarna omfattar mer än 245,9 miljarder kronor per år, vilket motsvarar 4,1 procent av Sveriges BNP.

Socialförsäkringen administreras av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Försäkringskassan har hand om bidrag och ersättningar till barnfamiljer, sjuka och personer med funktionsnedsättning. Pensionsmyndigheten har hand om pensioner och andra stöd till äldre och efterlevande.

Vad är egentligen den svenska socialförsäkringen?

1 minut

Varje år betalar Försäkringskassan ut cirka 248 miljarder kronor i olika ersättningar till människor runt om i landet. Vår analytiker Ulrik Lidwall berättar om hur socialförsäkringen fungerar.

Socialförsäkringen i siffror

Socialförsäkringen beskrivs här i tabeller, kartor och diagram utifrån försäkringens olika områden.

Antal mottagare, utbetalat belopp och genomsnittlig ersättning för ett antal förmåner och bidrag är några av de mått som beskrivs i Socialförsäkringen i siffror.

Statistiken presenteras i form av diagram och tabeller för föregående år och i tidsserier, vanligtvis från 15 år tillbaka i tiden och framåt.

Senast uppdaterad