Ska jag anmäla till Försäkringskassan när jag sänder ut en medarbetare?
Det beror på i vilket land din medarbetare ska arbeta. Sverige har avtal om social trygghet med vissa länder.
Det här gäller länder som Sverige har avtal med
Du och din medarbetare ska anmäla till oss om hen ska arbeta i något av följande länder:
- Bosnien-Hercegovina
- Chile
- Filippinerna
- Indien
- Israel
- Kanada
- Kap Verde
- Marocko
- Québec
- Serbien
- Sydkorea
- Turkiet
- USA
På sidan Arbeta utanför EU/EES eller Schweiz kan ni läsa mer om de olika avtalen och vad som ingår i dem.
Arbeta utanför EU/EES eller Schweiz
Anmäl till oss innan din medarbetare börjar arbeta i det andra landet. Då utreder vi om hen ska fortsätta att omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning. Vilket lands lagstiftning din medarbetare omfattas av påverkar till vilket land du ska betala de sociala avgifterna och från vilket land hen får ersättning, till exempel om hen blir sjuk.
Du och din medarbetare fyller tillsammans i den här blanketten.
6220 Begäran om intyg A1/E101 eller konventionsintyg
Det här gäller de länder som Sverige inte har avtal med
Om din medarbetare ska vara utsänd till ett land som Sverige inte har avtal med så behöver du som arbetsgivare inte anmäla till Försäkringskassan. Däremot ska din medarbetare före avresan anmäla till oss att hen ska arbeta utomlands. Det gör hen på Mina sidor.
Lämna uppgifter vid arbete, studier eller flytt utomlands (inloggning)
Om hen inte kan använda Mina sidor kan hen anmäla via blankett.
5459 Uppgifter vid flytt till eller arbete i ett annat landpdf öppnas i nytt fönster
Vad händer när jag och min medarbetare har anmält?
När vi har fått er anmälan utreder vi om medarbetaren ska fortsätta att omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning under utsändningsperioden. I så fall kan hen få ersättning från Försäkringskassan om hen till exempel blir sjuk och de sociala avgifterna ska betalas i Sverige.
Det här gäller de länder som Sverige har avtal med
Avtalen kan gälla olika saker, till exempel barnbidrag, föräldrapenning, sjukpenning eller pension. Reglerna om vilket lands socialförsäkringslagstiftning din medarbetare omfattas av styr bara de ersättningar som ingår i respektive avtal. För andra ersättningar gäller samma regler som för länder som Sverige inte har avtal om social trygghet med.
Om vi bedömer att din medarbetare är utsänd, så utfärdar vi ett intyg om det. Intyget visar att hen omfattas av svensk lagstiftning.
Utsändningsperioder för privat och statligt anställda varierar för de länder som Sverige har avtal med. På sidan Arbeta utanför EU/EES eller Schweiz kan ni läsa mer om de olika avtalen och vad som ingår i dem.
Arbeta utanför EU/EES och Schweiz
Det här gäller de länder som Sverige inte har avtal med
En privat anställd som sänds ut till ett land som Sverige inte har avtal om social trygghet med är fortsatt försäkrad i Sverige om utsändningstiden är kortare än ett år. Om utsändningen varar längre kan hen inte vara försäkrad i Sverige. För statligt anställda finns ingen tidsgräns för hur länge man kan vara försäkrad i Sverige vid utsändning till ett land som Sverige inte har avtal med.