Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du eller ditt barn blir sjuk under semestern

Om du eller ditt barn blir sjuk under semestern gäller olika regler beroende på om du semestrar i Sverige eller något annat land.

Vab under semester

Om ditt barn blir sjuk under den tid du har semester kan du vabba, men du måste först kontakta din arbetsgivare och ändra din semester till vab. Du kan bara vabba om du är i Sverige eller i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Så här fyller du i ansökan om ersättning för vab om du skulle ha haft semester och ditt barn inte hade varit i skola, förskola eller fritids:

  1. Välj alternativet "Hos dagbarnvårdare eller privatperson".
  2. Fyll i namn och adress för den person som barnet skulle ha varit med om hen inte varit sjuk. Om ditt barn är så stor att hen hade varit hemma själv om hen inte blivit sjuk, så skriver du ditt eget namn och kontaktuppgifter.

Du som är på semester i Sverige eller i ett EU/EES-land

Om du blir sjuk under din semester i Sverige eller ett annat EU/EES-land är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Du som är på semester utanför EU/ESS

Om du insjuknar när du är på semester i ett land utanför EU/ESS kan du tidigast få sjukpenning från och med den dagen du återvänder till Sverige. Om du redan har sjukpenning och ska på semester i länder utanför EU/ESS måste att du ha ett medgivande från Försäkringskassan om att du har rätt att behålla din sjukpenning under din utlandsvistelse.

Beställ EU-kortet

Ha alltid med dig ditt EU-kort om du är på semester i ett land inom EU/EES, Storbritannien eller Schweiz. Alla i familjen behöver var sitt EU-kort. EU-kortet ger rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land, Storbritannien eller Schweiz. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet.

Utanför EU/EES, Storbritannien och Schweiz gäller inte EU-kortet. För dig som ska resa till länder utanför EU/EES och Schweiz är det därför viktigt att du har en privat försäkring. Ta reda på vad som ingår i din hemförsäkring och om du behöver en extra reseförsäkring.

Du som studerar utomlands

Om du studerar utomlands och blir sjuk gäller olika regler beroende på vilket land du studerar i.

Studera utomlands

Kom ihåg att kontakta CSN om du studerar med studiemedel och blir sjuk.

Sjuk (csn.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad