Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du eller ditt barn blir sjuk under semestern

Om du eller ditt barn blir sjuk under semestern gäller olika regler beroende på om du semestrar i Sverige eller något annat land.

Du som är på semester i Sverige eller i ett EU/EES‑land

Om du blir sjuk under din semester i Sverige eller ett annat EU/EES‑land är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön. Om du är sjuk längre än 14 dagar kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.

Du som är på semester utanför EU/EES

Om du insjuknar när du är på semester i ett land utanför EU/EES kan du tidigast få sjukpenning från och med den dagen du återvänder till Sverige. Om du redan har sjukpenning och ska på semester i länder utanför EU/EES måste att du ha ett medgivande från Försäkringskassan om att du har rätt att behålla din sjukpenning under din utlandsvistelse.

Vård av barn (vab) under semestern

Om ditt barn blir sjuk under den tid du har semester kan du vabba. Din arbetsgivare måste godkänna att du vabbar och ska i så fall ändra din semester till vab. Du kan bara vabba om du semestrar i Sverige eller i ett annat EU/EES-land eller Schweiz.

Du som studerar utomlands

Om du studerar utomlands och blir sjuk gäller olika regler beroende på vilket land du studerar i.

Studera utomlands

Kom ihåg att kontakta CSN om du studerar med studiemedel och blir sjuk.

CSN (Centrala studiestödsnämnden) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Beställ EU‑kortet

Ha alltid med dig ditt EU‑kort om du är på semester i ett land inom EU/EES eller Schweiz. Alla i familjen behöver var sitt EU‑kort. EU-kortet ger rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz.

Om du ska resa utomlands

Resa utomlands

Senast uppdaterad