Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Tips till dig som ska vara föräldraledig i sommar

Under sommaren är det många som vill vara föräldralediga med sina barn. Här kommer några tips om några saker som är viktiga att tänka på när du ska vara föräldraledig.

Anmäla och ansöka

Du ansöker om föräldrapenning genom att logga in på Mina Sidor. Ett tips är att du ansöker för hela perioden så rullar dina utbetalningar på smidigt. Om du behöver ändra i din ansökan bör du göra det vid ett och samma tillfälle. För att vi ska hinna handlägga ditt ärende ska du göra ändringen senast den 15:e i månaden.

Du ändrar din ansökan på Mina sidor.

Normalt ska det inte ta mer än 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om något är oklart och vi behöver få fler uppgifter eller handlingar från dig kan det ta längre tid.

Om du har fått förändrad inkomst anmäler du det i samband med ansökan på Mina sidor.

Utbetalning

Om din ansökan är komplett betalas pengarna ut den 25:e varje månad. I juni får du dina pengar den 24:e och i juli kommer pengarna den 25:e.

Utbetalningsdatum och handläggningstider

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning 1 bankdag innan pengarna kommer.

Är du sambo och vill vara föräldraledig med din sambos barn?

Från och med 1 juli 2019 kan en förälder föra över dagar med föräldrapenning till sin sambo.

För att du ska kunna vara föräldraledig med din sambos barn behöver din sambo föra över föräldrapenningdagar till dig. Det gör din sambo lättast via Mina sidor. När dagarna har förts över kan du ansöka om föräldrapenning inne på Mina sidor.

Är du lärare och planerar att ta föräldrapenning under sommarlovet?

För många lärare anses den första perioden av sommarlovet vara semester. När semesterdagarna är slut kan du ta ut föräldrapenning för resten av sommarlovet. Om du är osäker på hur långt din semester sträcker sig bör du kontakta din arbetsgivare.

Om du arbetade deltid innan sommarlovet måste du skydda din SGI under ferietiden på samma sätt som du gjorde innan sommarlovet.

Om du behöver kontakta oss

Du kan sköta ditt ärende på Mina sidor. Om du ändå behöver ringa oss är vårt telefonnummer: 0771–524 524.

Kundcenter för privatpersoner

Relaterade länkar

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad