Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ska du vara föräldraledig under jul och nyår?

Många föräldrar väljer att ta ut föräldrapenning den här tiden på året. På den här sidan finns lite tips för dig som tänkte vara föräldraledig under jul och nyår.

Då kan du få föräldrapenning

Du kan ta ut föräldrapenningdagar på sjukpenningnivå för dagar då du skulle ha arbetat. Om du vill ha föräldrapenning på sjukpenningnivå för dagar då du inte skulle ha arbetat, måste du ta ut föräldrapenning även för dagar direkt före eller direkt efter de dagar du inte skulle ha arbetat.

Om du tar ut föräldrapenning på lägstanivå på dagar du inte skulle ha arbetat, till exempel på Julafton, behöver du inte ta ut föräldrapenning direkt före eller efter dessa dagar.

Om du studerar eller är arbetssökande räknas alla dagar som arbetsfria under perioden du är arbetssökande eller studerar. Du kan därför ansöka om föräldrapenning under veckans alla dagar.

Ansök i tid

Om du vet vilka dagar du vill vara ledig kan du ansöka om föräldrapenning redan nu.

Kom ihåg att ansöka föräldrapenning i tid. Du kan som regel inte få föräldrapenning för mer än 90 dagar bakåt i tiden.

Det här gäller om ditt barn blir sjuk

Om du är föräldraledig och ditt barn blir sjukt, kan du inte byta ut föräldrapenningen mot ersättning för vab. Undantaget är om något av dina barn blir inlagt på sjukhus. Då har du rätt att byta ut föräldrapenning mot vab.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad