Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ska du vara föräldraledig i påsk?

På den här sidan finns lite tips för dig som tänkte vara föräldraledig i påsk.

Då kan du få föräldrapenning

Om du vill ha föräldrapenning på sjukpenningnivå måste du ta ut föräldrapenning även för dagar direkt före eller direkt efter de dagar du inte skulle ha arbetat.

Du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå för helger eller andra dagar du inte skulle ha arbetat, till exempel på påskdagen. Om du gör det behöver du inte ta ut dagar direkt före eller efter.

Ansök i tid

Om du vet vilka dagar du vill vara ledig kan du ansöka om föräldrapenning redan nu.

Kom ihåg att ansöka föräldrapenning i tid. Du kan som regel inte få föräldrapenning för mer än 90 dagar bakåt i tiden.

{"url":"/privatperson/logga-in-pa-mina-sidor#?goto=%2Fprivatperson%2Fmina-sidor%2Falla-e-tjanster%2Fansok-om-foraldrapenning","login":true,"text":"Ansök om föräldrapenning"}

Det här gäller om ditt barn blir sjukt under påsken

Om du är föräldraledig och ditt barn blir sjukt, kan du inte byta ut föräldrapenningen mot ersättning för vab. Undantaget är om något av dina barn blir inlagt på sjukhus. Då har du rätt att byta ut föräldrapenning mot vab.

Du kan inte heller ta ut ersättning för vab under dagar du skulle ha varit ledig från arbetet, eller då förskolan är stängd.

Relaterade länkar

Ska du ansöka?

Senast uppdaterad