Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ska du skola in ditt barn på förskola eller i förskoleklass?

Du kan ta ut föräldrapenning på både sjukpenning- och lägstanivå utan krav på att vara tillsammans med barnet under hela inskolningen. Detta gäller när du avstår helt från arbete.

Om du avstår från arbete mer än en åttondel av din arbetsdag, så kan du ta ut en hel dag med föräldrapenning på lägstanivå. För att kunna ta ut dagar med föräldrapenning på lägstanivå så måste du och den andra föräldern, tillsammans eller var för sig redan ha tagit ut totalt 180 dagar med föräldrapenning på sjukpenningnivå.

Du kan inte vabba under inskolningen

Kom ihåg att om ditt barn skulle bli sjukt under inskolningen så har du inte rätt att vabba, eftersom du redan är ledig från ditt arbete.

För att få föräldrapenning ska du först anmäla och sedan ansöka om föräldrapenning.

Ladda ner vår app!

När du skolat in ditt barn på förskolan kommer du behöva vabba.

Då är det bra att vara förberedd.

I vår app kan du ansöka om ersättning för vab, följa alla dina ärenden hos oss och se när pengarna kommer.

Försäkringskassans app - Försäkringskassan (forsakringskassan.se)

Frågor och svar

  • Ja, det kan du göra. Men du kan bara få föräldrapenning för högst 90 dagar tillbaka i tiden.

  • Om du meddelar din arbetsgivare minst två månader innan du ska vara föräldraledig så måste arbetsgivaren godkänna din föräldraledighet. På en del arbetsplatser finns det kollektivavtal som gör att du ska anmäla tidigare eller senare.

    Fråga din arbetsgivare om du vill veta vad som gäller för dig.

  • Om du har ett pågående föräldrapenningärende kan du anmäla att du har fått en ny inkomst på Mina sidor. Om du inte har ett ärende just nu behöver du inte anmäla alls.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad