Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Anslutning till E-RÄK

Den här sidan beskriver vad som krävs av dig som systemleverantör för att ansluta ditt system till tjänsten elektronisk räkning för assistansersättning (E-RÄK).

Innan du som systemleverantör kan ansluta dig till E-RÄK behöver du ta del av de allmänna villkoren för tjänsten och annan relevant information här på webbplatsen.

Allmänna villkor för E-RÄK Pdf, 130 kB, öppnas i nytt fönster.

För att kunna ansluta dig behöver du också teckna ett avtal med Försäkringskassan. Anslutningsavtalet kan bara tecknas av systemleverantörer, inte assistansanordnare eller den assistansberättigade själv.

Anslutningsavtal E-RÄK Pdf, 32 kB, öppnas i nytt fönster.

Innan du kan börja skicka in riktiga uppgifter måste du testa att systemet fungerar. När du har tecknat avtalet meddelar Försäkringskassan dig när du kan ansluta för att göra testet.

Teknisk support

Om du som systemleverantör har tekniska frågor om tjänsten kan du mejla dem till vår support. Ange ”Systemleverantör assistansersättning” i ämnesraden. Glöm inte att skicka med ditt namn, mejladress och mobilnummer så vi kan kontakta dig om det skulle behövas. Inga andra personuppgifter får anges.

svarsulev@forsakringskassan.se

Om du är anordnare och har frågor om tjänsten ska du vända dig till din systemleverantör.

Frågor och svar

 • Ja, det går att göra högst 200 anrop inom 60 sekunder.

 • Signeringsflödet lagras i två timmar och under den tiden går det att hämta flödets status.

 • ABSENT – Den finns inte. Vi känner inte till den alls.
  STARTED – Vi känner till den, vår bild är att flödet pågår.
  SUCCESSFUL – Vi har tagit oss igenom flödet signerat. Vår bild är att allting är klart och avslutat.

 • Utan signering skickas ingenting in till Försäkringskassan, och de uppgifter som användaren fyllt i försvinner. Då måste användaren börja om från början och anropa på nytt.

 • Om den assistansberättigade har svarat "Ja" på frågan "Har du vårdats på sjukhus den här månaden?" måste alltid korrekt från och med-datum och klockslag vara ifyllda. Om den assistansberättigade har vårdats på sjukhus över ett månadsskifte kommer alltså från och med-datumet ligga i månaden före den som räkningen gäller.
  Om den assistansberättigade fortfarande vårdas på sjukhus det sista datumet som räkningen gäller ska inget till och med-datum eller klockslag anges.

Senast uppdaterad