Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Underhållsbidrag och förlängt underhållsstöd för dig som är över 18 år och studerar

För dig som är mellan 18 och 21 år, har separerade föräldrar och studerar på heltid i grundskolan eller på gymnasiet.

Film om underhållsbidrag och förlängt underhållsstöd

1:10 minuter

Filmen vänder sig till unga mellan 18 och 29 år som har separerade föräldrar och som bara bor hos en av dem. Filmen berättar om hur de ska göra för att få underhållsbidrag eller förlängt underhållsstöd.

Föräldrar ansvarar för sina barns försörjning

Föräldrar ansvarar för sina barns försörjning även om barnen inte bor hos dem. Föräldrarna kan komma överens om ett underhållsbidrag som den förälder som barnet bor hos får. Bidraget ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen och betalas av den andra föräldern.

Om föräldrarna inte kan komma överens om ett underhållsbidrag kan föräldern som barnet bor hos ansöka om underhållsstöd från Försäkringskassan. Försäkringskassan betalar ut underhållsstöd ända tills att barnet fyller 18 år.

När barnet fyller 18 år måste barnet själv komma överens med sin förälder om ett underhållsbidrag eller ansöka om förlängt underhållsstöd från Försäkringskassan.

För att du ska kunna få underhållsbidrag eller förlängt underhållsstöd när du har fyllt 18 ska du studera på heltid i grundskola eller på gymnasiet eller motsvarande. Du ska också bo bara hos den ena av dina föräldrar.

Du har rätt till underhållsbidrag till och med dess att du fyller 21 år eller förlängt underhållsstöd till och med juni det året du fyller 20 år om du fortfarande studerar.

Hur gör jag för att få underhållsbidrag?

Prata med den förälder som du inte bor hos. Ni ska tillsammans komma överens om underhållsbidraget.

När ni har kommit överens om ett underhållsbidrag ska den förälder som du inte bor med betala det beloppet till dig.

Använd verktyget Beräkna underhållsbidrag. Då får ni ett förslag på underhållsbidrag och en avtalsmall. Tjänsten är utvecklad för två föräldrar som ska komma överens om ett underhållsbidrag för sitt barn men du kan ändå använda den.

Vill du ha hjälp?

Du kan boka ett personligt webbmöte med en handläggare för att få hjälp med dina frågor om hur ni räknar ut underhållsbidraget.

Om du och din förälder inte kan komma överens om ett underhållsbidrag eller om din förälder inte betalar något till dig, kan du ansöka om förlängt underhållsstöd från Försäkringskassan.

Så här ansöker du om förlängt underhållsstöd

Om du och din förälder inte kan komma överens om ett underhållsbidrag eller om din förälder inte har råd att betala ett underhållsbidrag för dig, kan du ansöka om förlängt underhållsstöd.

För att ha rätt till förlängt underhållsstöd ska du

 • vara över 18 år
 • gå i grundskola, gymnasium eller motsvarande på heltid
 • få förlängt barnbidrag eller gå en utbildning som ger dig rätt till studiestöd
 • bo och vara folkbokförd hos en av föräldrarna eller någon annan som var din vårdnadshavare när du fyllde 18 år
 • inte vara eller ha varit gift.

Om du har egna inkomster över 60 000 kronor kan underhållsstödet bli lägre. Det är din inkomst enligt det senaste slutliga skattebeskedet som minskat stödet, alltså inte pengarna som du har tjänat i år.

Kom ihåg att du bara kan få underhållsstöd om du studerar på heltid. Om du har mycket frånvaro kan det påverka underhållsstödet. Det kan också påverkas av att du till exempel flyttar från din förälder eller får underhållsbidrag från den andra föräldern. Då kan du behöva betala tillbaka pengarna du fått av Försäkringskassan.

För att minska risken att du behöver betala tillbaka pengar är det viktigt att du meddelar oss förändringar så snart de uppstår.

Du ansöker själv om underhållsstöd på Mina sidor.

Frågor och svar

 • Underhållsbidrag

  Om du bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver ingen betala underhåll för dig. Men om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andre kan det vara rimligt att den föräldern betalar underhållsbidrag till dig ändå. Behöver ni hjälp att räkna ut ett underhållsbidrag i den situationen kan ni boka ett webbmöte med en handläggare.

  På sidan Hur mycket kostar det att täcka barnets behov? kan du läsa om vilka kostnader som ett underhållsbidrag ska täcka och hur särlevande föräldrar ska fördela kostnaderna.

  Hur mycket kostar det att täcka barnets behov?

  Underhållsstöd

  Du kan inte ansöka om underhållsstöd om du bor ungefär halva tiden hos din ena förälder och halva tiden hos den andra.

 • Om du har tekniska problem

  Om din e-legitimation inte fungerar eller om du har andra tekniska problem kan du hitta hjälp på sidorna för teknisk support. Där finns möjlighet att få hjälp av en handläggare direkt i ett webbmöte. Du kopplas då ihop med handläggaren som ser din skärm och kan hjälpa dig. Webbmöten är tillgängliga samma tider som kundcenter har öppet.

  Teknisk support

  Om du måste ansöka på en pappersblankett

  Alla blanketter som finns tillgängliga för nedladdning på webbplatsen hittar du på sidan Blanketter och intyg.

  E-tjänster, blanketter och informationsmaterial

Senast uppdaterad