Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Studera med omställningsstudiestöd

Här kan du läsa om Försäkringskassans del i handläggningen av din ansökan om omställnings­studiestöd hos CSN.

Omställnings­studiestöd är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med omställnings­studiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbets­marknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Det är CSN som har hand om omställnings­studiestödet.

Omställnings­studiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av din lön, upp till ett maxbelopp, dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.

Försäkringskassans roll - vi beräknar din inkomst

När du ansöker om omställnings­studiestöd hos CSN behöver du lämna uppgifter om din inkomst och arbetssituation.

För att kunna bestämma vilket stöd du har rätt till skickar CSN en förfrågan till Försäkringskassan om att beräkna din inkomst. Vi beräknar inkomsten på ett liknande sätt som vi räknar sjukpenning­grundande inkomst.

När vi fattat beslut om din inkomst skickar vi ett brev till dig. Motsvarande uppgifter skickas samtidigt till CSN som då kan fortsätta handlägga din ansökan.

Mer information

Mer information om omställnings­studiestöd finns hos CSN.

Omställningsstudiestöd – för dig som är mitt i arbetslivet - CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips från Försäkringskassan

Senast uppdaterad