Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Föräldrapenning – Checklista

Det är mycket att hålla reda på när du tar ut föräldrapenning. Här är några tips på vad du kan ha extrakoll på, både före och efter din ansökan. Om det blir rätt från början, så slipper du en del krångel längs vägen.

Tänk på det här när du tar ut föräldrapenning:

  • Dubbelkolla att alla dina uppgifter som visas på Mina sidor stämmer, speciellt din inkomst och arbetsgivare eftersom det också påverkar våra beslut och bedömningar om föräldrapenning. Ny lön? Om du har ett pågående ärende måste du meddela om du har fått en ny inkomst på Mina sidor.
  • Semester under föräldraledigheten? Om du behöver ta ut semesterdagar under din föräldraledighet måste du göra en helt ny ansökan som inte innehåller de dagar du har semester. Du kan inte få föräldrapenning när du har semester.
  • Ring till oss om du flyttar utomlands eller är reser till ett land utanför EU/EES, eftersom det kan påverka din rätt till föräldrapenning. Gäller även om du får barnbidrag.
    Barnbidrag och flerbarnstillägg
  • Kontakta oss om du upptäcker att det har råkat bli fel i din ansökan, eftersom du inte kan ändra i en ansökan som du redan har signerat.

Lycka till med din ansökan!

Så uppdaterar du dina uppgifter

1 minut

Här är en instruktionsfilm som berättar om vad du behöver tänka på och vilka uppgifter du behöver ha extra koll på när du ska ansöka om föräldrapenning eller vab på Mina sidor och i Försäkringskassans app. Ta en extra titt på alla uppgifter, trots att de är många, innan du signerar ansökan med ditt bank-id.

Tack för att du är noga

Alla dina uppgifter påverkar våra beslut och bedömningar. Vi kan inte hämta dem direkt från andra register. Därför måste du själv granska och intyga att uppgifterna är aktuella när du signerar din ansökan. Då lovar du också att uppdatera dem om något ändras. Om vi inte får rätt information direkt kan din ersättning bli försenad och beloppet kan bli fel. Om du får för mycket pengar kan du dessutom bli skyldig att betala tillbaka. Men du kan också få för lite ersättning om du missar att anmäla höjd lön.

Vi granskar uppgifter löpande och när vi upptäcker att något är fel så måste vi utreda det som ett misstänkt bidragsbrott. Straffet för ett sådant brott kan bli allt från böter till två̊ års fängelse.

Fråga oss om du är osäker

Om du är osäker när du ansöker om ersättning är du alltid välkommen att ringa till oss. Då hjälper vi dig så att det blir rätt.

Kundcenter för privatpersoner

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad