Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

”Jag vågade ta steget. Nu pluggar jag till fritids­pedagog.”

Simon hade tidigare aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Tack vare möjligheterna med prövotid för studier började han plugga igen.

– Jag hade det struligt på gymnasiet med mycket frånvaro och stök. När jag tog studenten hade jag inte fullständiga betyg men jag var för skoltrött för att ta tag i det. En bekant tipsade om ett arbete på ett litet transportföretag som behövde folk. Jag och en annan kille åkte runt och levererade varor hem till kunderna.

Simon sitter på ett bibliotek och studerar tillsammans med två personer.

Simons arbete var stressigt och mycket ostrukturerat. Det kom ordar hela tiden men han fick ingen hjälp med att planera hur transporterna skulle ske. Ibland fick han också bära tunga möbler flera trappor upp i hus som saknade hiss. Stressen och de tunga lyften slet på honom. Efter några år sa kroppen ifrån. Simon fick diagnosen utmattningssyndrom och blev sjukskriven. Simon hoppades att han snart skulle vara tillbaka på jobbet igen efter lite vila men tiden gick utan att han blev bättre. Till slut fick Simon aktivitetsersättning från Försäkringskassan.

– Jag var extremt trött och livet var en enda röra. Jag fick flytta hem till mina föräldrar. De stöttade mig och hjälpte mig med alla mina kontakter med Försäkringskassan och sjukvården. När jag fick diagnosen adhd föll mycket på plats. Det stressiga och ostrukturerade jobbet fungerade inte ihop med min adhd. Och det var min adhd som låg bakom den struliga skoltiden. När jag lärde mig mer om min diagnos så förstod jag varför jag hade blivit sjuk.

Plan för att komma tillbaka till arbetslivet

Genom hälso‑ och sjukvården fick Simon stöd och verktyg som hjälpte honom att strukturera sitt liv och han började må bättre.

– Orken kom tillbaka! Jag och min handläggare på Försäkringskassan la tillsammans upp en plan för vad jag skulle göra för att börja jobba igen. Jag fick praktisera på en fritidsgård. Det gav mig motivation och kraft att ta tag i de där betygen som jag saknade från gymnasiet. Jag började drömma om att jobba som fritidspedagog. Min handläggare berättade om vilka möjligheter som fanns för mig att börja studera igen och sen ansökte jag om prövotid för studier.

Pröva att studera eller jobba när du har aktivitetsersättning eller sjukersättning

Studiedrömmen blev sann

Simon sitter på ett bibliotek och studerar med två personer. Foto.

Efter att Simon fått ett beslut från Försäkrings­kassan började han plugga igen.

– Jag var lite orolig men det kändes tryggt att veta att jag under den första tiden kunde avbryta och få tillbaka aktivitetsersättningen om det inte skulle funka. Men det behövde jag aldrig. Jag fortsatte att plugga och fick sen studiemedel från CSN istället för aktivitetsersättning. Det går jättebra med utbildningen och jag kommer att lyckas med min dröm.

Simons råd till andra unga som funderar på att börja plugga men som inte vågar är att ta steget.

– Prata med din handläggare på Försäkringskassan. Med prövotid för studier är det tryggt att testa. Funkar det inte så får du tillbaka din aktivitetsersättning. Funkar det så får du en utbildning och möjlighet att försörja dig själv.

Bra att tänka på

  • Du måste ansöka om prövotid för studier innan du börjar att studera eller arbeta, men du måste inte ha fått beslutet. Samma regler gäller vid vilande aktivitetsersättning.
  • Om du har en funktionsnedsättning kan du behöva få stöd under tiden du studerar. Studiemiljön kanske behöver anpassas till din funktionsnedsättning. Ta tidigt kontakt med studievägledaren eller samordnaren på den skola eller högskola där du ska börja. Hen hjälper dig att planera och utforma det stöd du behöver för att få bästa tänkbara förutsättningar att klara studierna.
  • Det finns särskilda villkor för dig som har en funktionsnedsättning och har rätt till studiemedel från CSN.

Funktionsnedsättning (csn.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad