Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Föräldraledig och sjuk

 
Föräldraledig och sjuk 12 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om vad du ska göra när du blir sjuk under din föräldraledighet.

 

Om du är föräldraledig och skadar dig eller blir så sjuk att du inte kan ta hand om ditt barn, kan du pausa din föräldrapenning. Då kan du få sjukpenning i stället.

Vem kan få sjukpenning som föräldraledig?

Du kan få sjukpenning om du

 • är sjuk eller skadad och någon annan tar hand om ditt barn i stället för dig
 • har ansökt om föräldrapenning innan du blev sjuk
 • har ansökt om föräldrapenning för samma dagar som du ansöker om sjukpenning för (gäller första två veckorna)
 • har ett läkarintyg om du är sjuk längre än sju dagar
 • har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

Du kan få sjukpenning för hela eller delar av en dag.

Du kan få sjukpenning för de dagar du skulle ha haft föräldrapenning

Du kan bara få ersättning om du hade ansökt om föräldrapenning innan du blev sjuk. Från första dagen du blev sjuk till och med den 15:e dagen kan du också bara få ersättning för de dagar du har ansökt om föräldrapenning för.

Har du till exempel ansökt om föräldrapenning 3 dagar per vecka så kan du bara få sjukpenning för dessa dagar då du går miste om ersättning i form av föräldrapenning.

Från och med den 15:e dagen i sjukperioden kan du få sjukpenning för alla dagar i veckan, även lördagar och söndagar.

Det görs vanligtvis ett karensavdrag när du blir sjuk och ansöker om sjukpenning.

Hur gör jag för att pausa föräldrapenningen och få sjukpenning?

 • Första dagen du är sjuk ska du göra en sjukanmälan.
 • Ändra din ansökan om föräldrapenning. Ta bort de dagar som du har ansökt om föräldrapenning för, från och med dagen när du sjukanmält dig. Du kan ta bort fler dagar senare om du inte vet nu hur länge du ska vara sjuk.
 • När du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning.

Försäkringskassan behöver ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. Läkare på de flesta vårdmottagningar kan utfärda digitala intyg. Skicka in läkarintyget på 1177.

Intyg (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till:

Försäkringskassans Inläsningscentral
839 88 Östersund

Hur mycket pengar kan jag få?

Du kan få upp till 1 218 kronor per dag, beroende på din tidigare lön.

När kommer pengarna?

Från att din ansökan kommer in tar det vanligtvis 30 dagar för oss att handlägga ditt ärende. Om vi behöver utreda något i ärendet blir handläggningstiden längre.

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan.

Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.

Utbetalningsdatum och handläggningstider

Den som tar hand om ditt barn kan få ersättning

Den andra föräldern ansöka om ersättning för vab om

 • barnet är äldre än 240 dagar
 • och hen avstår från jobb eller dagpenning från a‑kassan.

Vård av barn (vab)

Om barnet är yngre än 240 dagar kan den andra föräldern ta ut föräldrapenning istället och vara hemma för att vårda barnet.

Om du har ensam vårdnad kan du föra över föräldrapenningdagar till någon annan som tar hand om ditt barn när du är sjuk.

Om du inte har några föräldrapenningdagar kvar att föra över, och barnet är yngre än 3 år, kan en vän eller en släkting ta hand om barnet när du är sjuk. Det kallas för utvidgad tillfällig föräldrapenning. Vännen eller släktingen måste gå miste om inkomst för att kunna få ersättningen.

Ring kundcenter på 0771‑524 524 så skickar vi hem en blankett till den som ska vårda barnet under tiden som du är sjuk.

Om du vill ändra något i din sjukskrivning

Om du vill förlänga sjukskrivningen

Om du ska vara sjukskriven i samma omfattning som tidigare kan du förlänga din sjukskrivning genom att skicka in ett nytt läkarintyg. Elektroniska läkarintyg kan du skicka in via Mina intyg på 1177 Vårdguiden.

Du måste också ha godkänt att alla läkarintyg i samma sjukperiod ska gälla som ansökan om sjukpenning. Har du inte gjort det måste du fylla i en ny ansökan. Kontakta den som handlägger ditt ärende eller kundcenter för att godkänna att alla läkarintyg i sjukperioden ska gälla som ansökan om sjukpenning.

Ändra omfattning vid deltidssjukskrivning

När du börjar jobba igen eller på annat sätt ändrar omfattning på din sjukskrivning behöver du informera oss om det. Om du ska jobba deltid kan du jobba lite varje dag, men det går också att fördela arbetstiden på annat sätt. Det är du och din arbetsgivare som gemensamt kommer fram till hur ni gör.

Vad ska jag göra när sjukskrivningen är slut?

Om du pausade din föräldrapenning när du blev sjuk måste du först avsluta din sjukpenning och sen göra en ny ansökan om föräldrapenning.

Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar

 • Om barnet är äldre än 240 dagar

  Den andra föräldern kan ansöka om ersättning för vab. För att få ersättning för vab måste den andra föräldern avstå från arbete eller dagpenning från a-kassan.

  Tänk på att du inte kan ta ut föräldrapenning om någon annan vabbar för barnet i stället för att du tar hand om det. Glöm därför inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar som den andra föräldern vabbat från din ansökan om föräldrapenning.

  Om vab

  Om barnet är yngre än 240 dagar

  Den andra föräldern kan ta ut föräldrapenning istället och vara hemma för att vårda barnet.

  Om du har ensam vårdnad

  Om du har ensam vårdnad och ditt barn är yngre än 3 år kan en vän eller en släkting ta hand om barnet i stället för dig. Det kallas för utvidgad tillfällig föräldrapenning. Vännen eller släktingen måste gå miste om inkomst för att kunna få ersättningen. Ring kundcenter på 0771‑524 524 så skickar vi hem en blankett till den som ska vårda barnet.

 • Ja, om du är sjuk längre än sju dagar.

 • Det finns inget krav på att du måste sjukanmäla dig, oavsett hur många dagar du är sjuk. Men om någon annan tar hand om barnet medan du är sjuk och barnet är över 1 år är det viktigt att sjukanmäla dig för att skydda din SGI. Glöm inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar då någon annan har tagit hand om barnet från din ansökan om föräldrapenning.

 • Eftersom vi inte vet hur länge du kommer att vara sjuk så kommer ingen föräldrapenning att börja betalas ut automatiskt igen förrän du gör en ny ansökan. Det är för att du inte ska få föräldrapenning utbetald felaktigt. Därför behöver du göra en ny ansökan om föräldrapenning när du är frisk.

 • Det görs vanligtvis ett karensavdrag när du blir sjuk och ansöker om sjukpenning.

 • Under de första 14 dagarna som du är sjukskriven från din föräldraledighet kan du bara få sjukpenning för de dagar då du annars skulle tagit ut föräldrapenning. Skulle du tagit ut föräldrapenning alla dagar i veckan så kan du också få sjukpenning för alla dagar i veckan. Men om du till exempel bara ansökt om föräldrapenning 3 dagar per vecka så kan du bara få sjukpenning för dessa dagar då du går miste om ersättning i form av föräldrapenning.

  Från och med den 15:e dagen i sjukperioden kan du få sjukpenning för alla dagar i veckan, även lördagar och söndagar.

Senast uppdaterad