Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du fått avslag på sjukersättning

Har du ansökt om sjukersättning och fått avslag får du besked om det i ett brev från oss. Där förklarar vi varför du fick nej på din ansökan och har du frågor om det får du gärna kontakta oss.

Möte tillsammans med Arbetsförmedlingen

Beroende på hur din situation ser ut kan nästa steg vara att gå tillbaka till eller börja söka arbete. Då är det i första hand Arbetsförmedlingen som stöttar dig vidare. Om du vill kan vi boka ett möte där vi tillsammans träffar en handläggare från Arbetsförmedlingen som berättar om hur de kan hjälpa dig och vad du behöver tänka på. På mötet kan Arbetsförmedlingen också hjälpa dig att skriva in dig som arbetssökande. Kontakta oss om du vill att vi bokar mötet.

Från sjukförsäkring till arbetsliv

1 minut

Om du riskerar att inte längre få ersättning från sjukförsäkringen eller få avslag på ansökan om sjuk- eller aktivitetsersättning kan du bli erbjuden ett möte med Arbetsförmedlingen. På mötet deltar en handläggare från Försäkringskassan samt en arbetsförmedlare. Mötet är en möjlighet för dig att få stöd på din väg från sjukförsäkringen till arbetslivet.

Söka jobb när du har eller har haft ersättning från sjukförsäkringen (arbetsformedlingen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har en sjukpenninggrundande inkomst när du får avslag

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är det som ligger till grund för hur mycket du får i ersättning om du till exempel blir sjuk eller tar ut föräldrapenning.

Det finns tre sätt du kan behålla din SGI. Gör du inget av dem kommer den att sänkas och du riskerar att få låg eller ingen ersättning om du till exempel blir sjuk eller är hemma och tar hand om sjukt barn. Du behöver göra något av detta även om du överklagat eller begärt omprövning av beslutet.

  • Gå tillbaka till jobbet du hade innan. Om du jobbar i samma omfattning som tidigare behåller du din tidigare SGI, jobbar du mindre kommer du få en ny och lägre SGI. Du måste börja arbeta direkt, senast första vardagen efter din ersättning upphörde.
  • Om du inte kan gå tillbaka till jobbet måste du skriva in dig på Arbetsförmedlingen och söka arbete. Det måste du göra direkt, senast första vardagen efter du fick besked om avslaget.
  • Börja studera på en utbildning som ger rätt till studiemedel. Du måste studera på minst halvtid.

Har du frågor?

Tyvärr går det inte att beskriva och besvara alla situationer som kan uppstå och vi förstår att du kan ha frågor som du inte hittar svar på här. Du får gärna kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig med det du funderar på, du hittar din handläggares telefonnummer i beslutet eller så kan du ringa vårt kundcenter på 0771‑524 524.

Senast uppdaterad