Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag

Här kan du som är företagare läsa om hur din ersättning och sjukpenninggrundande inkomst (SGI) beräknas när du ansöker om till exempel föräldrapenning, sjukpenning eller ersättning för vab.

Din ersättning beräknas på din arbetsinkomst

Som företagare har du rätt till ersättning precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket du tjänar per år. För dig som är företagare utgår vi från din arbetsinkomst från företaget.

SGI-guiden

Genom att svara på några korta frågor om din situation får du personlig information om SGI för just dig som är företagare. Det tar bara några sekunder att besvara frågorna och du får veta:

 • Hur du får rätt till en SGI.
 • Hur den beräknas på dina inkomster.
 • Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
 • Vad som gäller om ditt företag är nystartat.
 • Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre

Så funkar det: SGI för företagare - enskild firma

1 minut

Filmen berättar om hur SGI (sjukpenninggrundande inkomst) fungerar och vad du som har enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag behöver tänka på.

Om du har frågor

Du som är företagare och har frågor kring ditt försäkringsskydd, till exempel föräldrapenning, ersättning för vab eller sjukpenning, kan få hjälp av en handläggare med inriktning på just dessa frågor.

Ring kundcenter för partner på 0771‑17 90 00 och säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

Mer information

 

 

Om du är förälder gäller samma regler för dig med eget företag som för den som är anställd. Det enda som skiljer sig åt är hur vi räknar ut din SGI. I SGI-guiden får du svar på vad som gäller SGI för dig som har företag och är gravid eller ska vara föräldraledig.

 

Logga in på Mina sidor och få en personlig att-göra-lista där du bland annat ser om du behöver skicka in nya inkomstuppgifter till oss.

Guiden innehåller också lättlästa artiklar och tips samt fördjupad information om till exempel föräldrapenning, barnbidrag och 10‑dagar för dig som har eget företag, samt ger dig påminnelser om när du behöver anmäla och ansöka. För både gravid och partner.

 

Om du har en funktionsnedsättning gäller samma regler för dig som har eget företag som för den som är anställd. Du kan till exempel ha rätt till ersättning för arbetshjälpmedel och särskilt högriskskydd.

Om arbetshjälpmedel och särskilt högriskskydd

 

Tänk på att om du arbetar utomlands kan det påverka om du kan vara försäkrad i Sverige och få ersättning från Försäkringskassan. Information om vem som är försäkrad i Sverige och vad det innebär, samt vad som gäller när du arbetar utomlands hittar du här.

Försäkrad i Sverige

Arbeta inom EU/EES eller i Schweiz

Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz

Arbeta utanför EU/EES och Schweiz

Frågor och svar

 • Du får själv bedöma om du behöver ha ett extra skydd utöver det du har genom Försäkringskassan. På verksamt.se kan du läsa om olika tilläggsförsäkringar som finns för dig som företagare.

  Verksamt (verksamt.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Den kommer att beräknas både på din lön från din anställning och på din inkomst från näringsverksamhet.

  I SGI-guiden finns information speciellt för dig som har flera sysselsättningar.

Senast uppdaterad