Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Tips för dig som vabbar

Här finns tips och viktiga saker att tänka på när du behöver vabba.

Så funkar vab

Vem kan vabba? När får jag vabba? Vad gäller om barnet har fyllt 12 år? Hur ansöker jag om ersättning? På sidan om vab kan du få svar på dina frågor.

Vård av barn (vab)

Tips 1: Planera tillsammans innan vabben

Om ni är två föräldrar kan ni fördela vabdagarna mellan er redan innan barnet blir sjuk. Ni kan till exempel prata om hur den kommande veckan ser ut så blir det mindre stressigt på morgonen. Ett annat tips är att ha ansvaret för särskilda dagar. Den ena föräldern kan till exempel alltid vabba på måndagar, tisdagar och halva fredagar och den andra föräldern vabbar onsdagar, torsdagar och andra halvan av fredagen.

Tips 2: Dela på arbete och vab

Föräldraförsäkringen är flexibel. Om ni är två föräldrar kan ni dela på vabben. Ni kan till exempel vabba halva dagen var, eller varannan dag. På Mina sidor finns Föräldrakalendern som hjälper dig att hålla koll på vabbandet.

Tips 3: Andra än föräldrar kan vabba

Det måste inte vara du som förälder som vabbar. Andra personer, till exempel farfar eller en granne, kan också få ersättning för vab om de avstår från att arbeta eller söka arbete. Du måste vara på jobbet eller söka arbete om någon annan ska vabba istället för dig.

Första gången en person som inte är förälder ska vabba måste hen ringa 0771‑524 524 och anmäla det. Sen får hen en ansökningsblankett med posten. Både du och den som har vabbat måste skriva under blanketten.

Tips 4: Ansök när barnet är friskt

När barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet, eller börjar söka jobb igen, ska du ansöka om ersättning för de dagar du vabbat. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.

Du kan ansöka om ersättning för vab i vår app eller på Mina sidor.

Tips 5: Ladda ner vår app!

I Försäkringskassans app kan du ansöka om ersättning för vab, hålla koll på dina vabdagar, se vad som händer i ditt ärende och se när pengarna kommer.

Appen finns både för Android och iOS.

Google Play (play.google.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

App Store (apps.apple.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kom ihåg intyget från vården om barnet är sjukt mer än sju dagar

På barnets åttonde sjukdomsdag ska du be en sjuksköterska eller en läkare om ett intyg och skicka det till Försäkringskassan. Det går bra att träffa vården digitalt. Tänk på att även de dagar när du inte tar ut ersättning för vab, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i barnet sjukdomsperiod.

Intyget måste vara underskrivet av sjuksköterskan eller läkaren. Skicka intyget till:

Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund

Du kan inte skicka in intyget digitalt till Försäkringskassan.

Relaterade länkar

Ska du ansöka?

Senast uppdaterad