Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du har mist ett barn

Här kan du läsa om vilka ersättningar du kan få om ditt barn har dött. Det finns olika ersättningar beroende på om ditt barn dog i samband med förlossningen eller senare i livet.

Försäkringskassan har en särskild enhet som hjälper föräldrar som har mist ett barn. Om ditt barn har ett personnummer kommer en handläggare från enheten att kontakta dig. Om ditt barn inte har ett personnummer är det oftast en kurator från sjukhuset som kontaktar enheten. Om du själv vill ta kontakt med enheten når du den via Försäkringskassans kundcenter på 0771‑524 524 . Ange ”tillfällig föräldrapenning” i talsvaret.

Om du har mist ett barn i samband med förlossningen

Om barnet dog i samband med förlossningen kan du som födde barnet få föräldrapenning i 29 dagar efter förlossningen. Efter 29 dagar kan du få 10 dagar med tillfällig föräldrapenning. De 10 dagarna kan du ta ut inom 90 dagar från förlossningen.

Inom 60 dagar från förlossningen kan du som inte födde barnet ta ut 10 dagar vid barns födelse. Du som inte födde barnet kan även ta ut ytterligare 10 dagar med ersättning. Ersättningen kallas för 10‑dagar i samband med att ett barn avlider. Dessa dagar måste du ta ut inom 90 dagar från förlossningen.

Försäkringskassans enhet hjälper dig att anmäla och ansöka om ersättningarna. Hur mycket du får beror på din inkomst.

Om du har mist ett barn under 18 år

Du kan ta ut 10 dagar med tillfällig föräldrapenning. Du kan ta ut tillfällig föräldrapenning inom 90 dagar från dagen efter den dag som ditt barn dog.

Försäkringskassans enhet hjälper dig att anmäla och ansöka om ersättning. Hur mycket du får beror på din inkomst.

Sjukpenning

Om du mår så dåligt att du inte kan arbeta kan du ha rätt till sjukpenning.

Sjuk

Arbetsgivarens avtal om att vara ledig med lön

En del arbetsgivare har kollektivavtal som kan ge möjlighet att vara ledig med lön. Kontakta din arbetsgivare för att få reda på vad som gäller i ditt fall.

Frågor och svar

 • Ja. De som kan få tillfällig föräldrapenning är

  • barnets föräldrar
  • make som bor tillsammans med en av föräldrarna
  • sambo till en av föräldrarna
  • särskilt förordnad vårdnadshavare
  • familjehemsförälder.

  Det finns ingen gräns för hur många personer som kan ta ut ersättningen, utan alla föräldrar eller personer som räknas som föräldrar kan ta ut ersättningen samtidigt.

Senast uppdaterad