Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Föräldraledig och sjuk

Föräldraledig och sjuk

12 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om vad du ska göra när du blir sjuk under din föräldraledighet.

 

Här får du veta vad du ska göra om du blir sjuk under din föräldraledighet.

Kan jag få sjukpenning när jag blir sjuk?

När du blir sjuk kan du ha rätt till sjukpenning för tid då du skulle fått föräldrapenning. Vi avbryter då din föräldrapenning under den tid du är sjuk och inte kan vårda barnet.

Du kan ha rätt till sjukpenning om:

 • du är sjuk och din förmåga att vårda barnet är nedsatt med minst 25 procent
 • du har en fastställd sjukpenninggrundande inkomst (SGI).

SGI-guiden

SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket du tjänar per år. Din SGI ligger till grund för om du har rätt till ersättning och hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk.

Genom att svara på några korta frågor om din situation får du information om SGI för just dig som är föräldraledig. Det tar bara några sekunder att besvara frågorna och du får veta:

 • Hur du får rätt till en SGI.
 • Hur den beräknas på dina inkomster.
 • Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
 • Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre.

Starta SGI-guiden

Vad ska jag göra när jag blir sjuk?

1.  Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan den första dagen du är sjuk.

Gör en sjukanmälan

2. Ändra din ansökan om föräldrapenning

Logga in på Mina sidor och ta bort de dagar som du har ansökt om föräldrapenning för, från och med dagen som du sjukanmält dig.

3. Ansök om sjukpenning

När du har sjukanmält dig loggar du in på Mina sidor för att ansöka om sjukpenning. 

4. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta landsting kan utfärda elektroniska intyg. Du kan då bifoga ditt intyg med din ansökan när du ansöker om sjukpenning på Mina sidor. Det går snabbare och du slipper posta intyget.

I undantagsfall kan du be din läkare att skicka in intyget elektroniskt direkt till oss.

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

5. Utbetalning

Den första utbetalningen av sjukpenningen har inte ett fast datum, utan kommer så fort vi är färdiga med handläggningen. Från att din ansökan kommer in tar det normalt 30 dagar att handlägga ditt ärende. Om vi behöver fler uppgifter kan det ta längre tid.

Kommande utbetalningar

Efter den första utbetalningen betalas sjukpenningen ut ett bestämt datum varje månad. Vilket datum beror på när i månaden du är född:

 • Om du är född dag 1–10: den 25:e varje månad
 • Om du är född dag 11–20: den 26:e varje månad
 • Om du är född dag 21–31: den 27:e varje månad

Under Utbetalningar i Mina sidor kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.

Avvikande utbetalningsdagar 

 • Är utbetalningsdagen en lördag får du pengarna på fredagen.  
 • Är utbetalningsdagen en söndag får du pengarna på måndagen.
 • Utbetalning som skulle skett den 25, 26 och 27 december sker den 21 december 2018.
 

Om du vill ändra något i din sjukskrivning

Om du ska vara sjukskriven i samma omfattning som tidigare kan du förlänga din sjukskrivning genom att skicka in ett nytt läkarintyg. Elektroniska läkarintyg kan du skicka in via Mina sidor. Om du tillhör Stockholms landsting eller bor på Gotland är det inte säkert att du kan få ett elektroniskt intyg.

Du måste också ha godkänt att alla läkarintyg i samma sjukperiod ska gälla som ansökan om sjukpenning. Har du inte gjort det måste du fylla i en ny ansökan. Kontakta din handläggare eller kundcenter 0771-524 524 för att godkänna att alla läkarintyg i sjukperioden ska gälla som ansöka om sjukpenning.

 

Om du börjar jobba deltid eller på annat sätt ändrar omfattning på din sjukskrivning behöver du informera oss om det. Det gör du enklast på Mina sidor.

 

Vad ska jag göra när jag blir frisk igen?

1. Avsluta din sjukpenning

Om du inte kan använda Mina sidor kan du ringa kundcenter på 0771-524 524 för att avsluta din sjukpenning.

2. Gör en ny ansökan om föräldrapenning

När du har avslutat din sjukpenning måste du göra en ny ansökan om föräldrapenning.

Anmäl föräldrapenning

Vanliga frågor

Ja, om barnet är äldre än 240 dagar så kan den andra föräldern ansöka om ersättning för VAB. För att få ersättning för VAB måste den andra föräldern avstå från arbete eller dagpenning från a-kassan.

Tänk på att du inte kan ta ut föräldrapenning om någon annan vabbar för barnet istället för att du tar hand om det. Glöm därför inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar som den andra föräldern vabbat från din ansökan om föräldrapenning.

Om VAB

Nej, inte om barnet är yngre än 240 dagar. Men den andra föräldern kan ta ut föräldrapenning istället och vara hemma för att vårda barnet

Nej. Men tänk på att du inte kan ta ut föräldrapenning om någon annan vabbar för barnet istället för dig. Glöm därför inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar som den andra föräldern vabbat från din ansökan om föräldrapenning.

Ja, om du är sjuk längre än sju dagar.

Det finns inget krav på att du måste sjukanmäla dig, oavsett hur många dagar du är sjuk. Men om någon annan tar hand om barnet medan du är sjuk och barnet är över 1 år är det viktigt att sjukanmäla dig för att skydda din SGI. Glöm inte att gå in på Mina sidor och ta bort de dagar då någon annan har tagit hand om barnet från din ansökan om föräldrapenning.

Eftersom vi inte vet hur länge du kommer att vara sjuk så kommer ingen föräldrapenning att börja betalas ut automatiskt igen förrän du gör en ny ansökan. Det är för att du inte ska få föräldrapenning utbetald felaktigt. Därför behöver du göra en ny ansökan om föräldrapenning när du är frisk.

Det görs vanligtvis ett karensavdrag när du blir sjuk och ansöker om sjukpenning.

Under de första 14 dagarna som du är sjukskriven från din föräldraledighet kan du bara få sjukpenning för de dagar då du annars skulle tagit ut föräldrapenning. Skulle du tagit ut föräldrapenning alla dagar i veckan så kan du också få sjukpenning för alla dagar i veckan. Men om du till exempel bara ansökt om föräldrapenning 3 dagar per vecka så kan du bara få sjukpenning för dessa dagar då du går miste om ersättning i form av föräldrapenning.

Från och med den 15:e dagen i sjukperioden kan du få sjukpenning för alla dagar i veckan, även lördagar och söndagar.

Om du har tekniska problem

Om ditt e-legitimation inte funkar eller om du har andra tekniska problem kan du få hjälp på sidorna för teknisk support. Där finns möjlighet att få hjälp av en handläggare direkt i ett webbmöte. Du kopplas då ihop med handläggaren som ser din skärm och kan hjälpa dig. Webbmöten är tillgängliga samma tider som kundcenter har öppet.

Teknisk support

Om du har skyddad identitet

Om du har skyddad identitet kan du tyvärr inte använda alla e-tjänster som finns på Mina sidor. Du kan istället ansöka på pappersblankett.

Om du måste ansöka på en pappersblankett

Alla blanketter som finns tillgängliga för nedladdning på webbplatsen hittar du på sidan Blanketter och intyg.

Blanketter och intyg

Relaterade länkar

Information om förändrad handläggning