Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Aktiebolag

Här finns information för dig som arbetar i ditt eget aktiebolag om hur din ersättning och SGI (sjukpenninggrundande inkomst) beräknas när du ansöker om till exempel föräldrapenning, sjukpenning eller VAB.

Din ersättning beräknas på den lön du tar ut

Du som arbetar i ditt eget aktiebolag räknas som anställd i ditt företag och har samma rätt till ersättning som andra anställda.

Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

SGI-guiden

Genom att svara på några korta frågor om din situation får du personlig information om SGI för just dig som har aktiebolag. Det tar bara några sekunder att besvara frågorna och du får veta:

  • Hur du får rätt till en SGI.
  • Hur den beräknas på dina inkomster.
  • Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
  • Vad som gäller om ditt företag är nystartat.
  • Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre

Starta SGI-guiden

Om du har frågor

Du som har aktiebolag och har frågor kring ditt egna försäkringsskydd, till exempel föräldrapenning, VAB eller sjukpenning, kan få hjälp av en handläggare med inriktning på just dessa frågor.

Ring kundcenter för partner på 0771-17 90 00 och säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

Mer information

Om du är eller ska bli förälder gäller samma regler för dig som är har aktiebolag som för den som är anställd.

Om föräldrapenning och VAB

 

Om du har en funktionsnedsättning gäller samma regler för dig som har ett aktiebolag som för den som är anställd. 

Om arbetshjälpmedel och särskilt högriskskydd

 

Vanliga frågor

Du får själv bedöma om du behöver ha ett extra skydd utöver det du har genom Försäkringskassan. På verksamt.se kan du läsa om olika tilläggsförsäkringar som finns för dig som företagare.

Verksamt (verksamt.se) öppnas i nytt fönster

När du har ett aktiebolag räknas du som anställd. Det innebär bland annat att den ersättning du får från Försäkringskassan baseras på storleken på den lön du tar ut och betalar inkomstskatt på. Det betyder också att du anmäler och ansöker om ersättningar på samma sätt som en anställd person gör.

Den kommer att beräknas både på din lön från din anställning och på den lön du tar ut i företaget.

I SGI-guiden finns information speciellt för dig som både anställning och aktiebolag.

Starta SGI-guiden

Om du inte tar ut någon lön alls har du troligen inget försäkringsskydd genom Försäkringskassan om du skulle bli sjuk. Men i vissa fall, till exempel om du nyss startat ditt aktiebolag, kan du ändå få ersättning.

relaterade_lankar_mallobjekt Actions
Loading...