Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Tips för dig som vabbar

Under hösten blir många barn sjuka. Vi passar på att påminna om några saker som är viktiga att tänka på när du behöver vabba.

Ansök senast den 10:e för att få pengarna den 25:e

Om du ansöker senast den 10:e så kommer pengarna den 25:e samma månad. Tänk på att utbetalningsdatumet kan påverkas om vi behöver fler uppgifter.

Ansök om vab i mobilen via Mina sidor

När barnet är friskt ska du ansöka om ersättning för de dagar du vabbat. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet. Lägg in en genväg till Mina sidor på din mobil så du når oss snabbt och enkelt.

Så lägger du upp en genväg till Försäkringskassans Mina sidor i din mobil

Om barnet är sjukt längre än en vecka

Från och med den åttonde sjukdomsdagen ska du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även de dagar när du inte tar ut ersättning för vab, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i sjukdomsperioden.

Planera för arbete och vab

Om ni är två föräldrar, försök att avlösa varandra. Vabba till exempel halva dagen eller några timmar var. Eller turas om och vabba varannan dag. I Mina sidor kan ni dela vab-kalender med varandra och hålla koll på vabbandet.

Relaterade länkar

Ska du ansöka?