Om du deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen
Om du deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen kan du få etableringsersättning. Om du har barn kan du dessutom få etableringstillägg, och om du bor ensam i egen bostad kan du få bostadsersättning.
Tillfälliga regler med anledning av coronaviruset
Vissa regler för ersättningar från Försäkringskassan är tillfälligt ändrade med anledning av coronaviruset. Uppdatera dig därför om vad som gäller på den här sidan:
Coronaviruset - det här gäller
Vad är etableringsprogrammet?
Etableringsprogrammet är ett program hos Arbetsförmedlingen som består av individuellt utformade insatser och stöd, kombinerade med att du aktivt söker jobb. Målet är att du så snabbt som möjligt ska lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning. Du kan delta i etableringsprogrammet om du har fyllt 20 men inte 65 år och nyligen har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig.
Arbetsförmedlingen hjälper dig att få en plats i ett program. Sedan ansöker du om ersättning från Försäkringskassan för den tid du deltar i programmet.
Läs mer om etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingens webbplats.
Etableringsprogrammet (arbetsformedlingen.se)
Hur mycket får jag?
Du får 231 kronor per dag under kartläggningsperioden och 308 kronor per dag när du deltar i etableringsprogrammet. Du kan också ha rätt till olika tillägg:
- Om du har barn kan du ha rätt till etableringstillägg.
- Om du bor ensam kan du ha rätt till bostadsersättning.
Ersättningen är skattefri, du får alltså hela beloppet utbetalt. Men beloppet per dag kan bli mindre i vissa fall, till exempel
- om du arbetar och får lön för samma dag
- om ditt program är på deltid
- om du får annan ersättning från Försäkringskassan, till exempel föräldrapenning.
Under Vanliga frågor kan du läsa mer om vad som kan minska din ersättning.
Du får pengar för varje dag som du deltar i ditt program, men också när du inte kan delta, till exempel om du är sjuk och har sjukanmält dig till Arbetsförmedlingen första dagen, eller om du är hemma med ett barn som är sjukt.
Om du är frånvarande utan en godkänd anledning får du inga pengar för den dagen. Du får inte heller pengar för en dag då du är ledig från etableringsprogrammet av särskilda familjeskäl, även om Arbetsförmedlingen har godkänt ledigheten. Läs mer under Vanliga frågor.
Hur ansöker jag om etableringsersättning?
När du har blivit inskriven i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen ansöker du om ersättning från Försäkringskassan. Du ansöker för en månad i taget i efterskott.
Ansök senast den 7:e så får du pengarna den 26:e
Du ska ansöka för en månad under den efterföljande månaden. Om vi får din ansökan senast den 7:e så får du pengarna den 26:e samma månad. Ansök till exempel för mars senast den 7 april för att få dina pengar den 26 april.
Om vi får din ansökan mellan den 8:e och den sista kommer pengarna den 26:e månaden efter. Om du ansöker senare än så kan du bara få ersättning om det finns särskilda skäl.
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten på Mina sidor, så måste du ansöka på en blankett för att få ersättning. Det kan till exempel hända om vi inte hunnit få information från Arbetsförmedlingen om ditt program för en viss månad. Om du inte ansöker i tid riskerar du att gå miste om din ersättning.
Ansök på Mina sidor
Ansök om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning (inloggning)
När du loggat in på Mina sidor kan du få hjälp att fylla i din ansökan genom att chatta med en handläggare.
När kan jag se min utbetalning?
Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din preliminära utbetalning så snart vi har handlagt din ansökan. Den faktiska betalningen syns en bankdag innan pengarna kommer. Du kan också välja att få ett sms en bankdag innan pengarna kommer.
För avvikande utbetalningsdagar se
Utbetalningsdatum och handläggningstider
Så här ansöker du om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning
5 minuterInstruktionsfilm för e-tjänsten "Ansökan om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning".
Tillägg för dig i etableringsprogrammet
Vi kontrollerar att du får rätt ersättning
Vi utgår från att du är noggrann när du ansöker om ersättning och att du anmäler om något ändras. Men för att säkerställa att du får rätt ersättning kontrollerar vi ibland uppgifterna i din ansökan före utbetalning. När vi betalar ut ersättning under en längre tid gör vi också vissa kontroller för att se om uppgifterna i din ansökan fortfarande stämmer.
Om du upptäcker att du fått för mycket pengar kan du anmäla det på Mina sidor eller ringa 0771-524 524.
Om vi misstänker att du medvetet har lämnat fel uppgifter och därför fått ersättning som du inte har rätt till, så kan vi göra en polisanmälan om misstänkt bidragsbrott.
Hjälp oss göra vår webbplats bättre
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Vanliga frågor
Relaterade länkar
Aktuellt
Utbetalningsdagar
Ny i Sverige
E-legitimation
Externt
- Etableringsprogrammet (arbetsformedlingen.se)
- Folkbokföring (skatteverket.se)
- Id-kort (skatteverket.se)